Et lille ekstra lokalt kryds i by i Jylland på søndag: Skal byen hedde 'Hov' eller 'Hou'?

Som det er i dag, er der både skilte med navnet 'Hov' og 'Hou'.

Byen har både skilte, hvor byens navn staves Hov og Hou. (© Odder Kommune)

Skal byens navn staves med et v eller et u til sidst?

Beboerne i byen Hov, der i dag officielt staves rigtigt med et v til sidst, skal ikke kun tage stilling til, hvad de stemmer til Europa-Parlamentsvalget på søndag. De skal også stemme om, hvordan de mener, deres bynavn skal staves.

Det er 'Hou Fællesforum - Lokalråd for Hou og Omegn', der har taget initiativet til afstemningen.

Det skriver Odder Kommume på sin hjemmeside, der også har lavet en afstemning på Facebook, der handler om spørgsmålet.

Lille separat afstemning

Byboere fra det lokale råd vil på søndag lave et alternativt afstemningssted for vælgere, der alligevel skal stemme på Hou Skole, hvor de så kan sætte deres kryds ved enten Hov eller Hou.

Byens navn har været diskuteret ad flere omgange, men det var altså Kulturministeriet, der tilbage i 1958 slog fast, at byen hedder Hov - med et v til sidst.

Men lokalrådet og flere af byens beboere mener altså, at byens rigtige navn fra tidernes morgen har været Hou.

Rundt om i byen, der ligger ved Jyllands østkyst, er der både skilte, hvor der står Hou og Hov, selvom det er i en og samme by.

Hvis flertallet i Hov ønsker at ændre byens officielle stavemåde til Hou, vil rådet søge støtte hos Odder Byråd om at bakke op om ændringen.

Om byen skal ud i et officielt navneskifte er så op til Kulturministeriets Stednavneudvalg at bestemme, oplyses det på Odder Kommunes hjemmeside.

Hvis byen får lov til at skifte navn, vil det ikke være det eneste by-navn i Danmark med lige præcis det navn. Der ligger nemlig allerede en lille by, der hedder Hou ved Limfjorden, som hører til Aalborg Kommune.

Ikke det første bynavn, der er til debat

Tilbage i 70'erne forsøgte byrådet at ændre byens navn, men uden held, skrev TV 2 Østjylland i april.

Hvordan byers navne staves har tidligere været til debat, hvor især navnet for Danmarks næststørste by har været genstand for debat.

I 2010 besluttede et flertal i byrådet i Aarhus, der dengang blev stavet Århus, at byens stavemåde fremover skal være med dobbelt-a i stedet for å.

Men i forhold til den afgørelse er der stadig håb for dem, der holder på at stave Aarhus med et å, for ifølge de officielle retskrivningsregler er det stadig korrekt at skrive danske stednavne med et å - også selvom de lokale myndigheder beslutter noget andet.

Om der er et flertal i Hov for en navneændring må vise sig på søndag, hvor lokalrådet står klar på Hovs skole for at høre byboernes mening.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter