- Et lille men til ytringsfrihed er ikke fanatisme

Ifølge religionshistoriker Tim Jensen er det vigitig at se nuanceret på undersøgelsen, der viser, at hver anden muslim mener, at religionskritik bør være forbudt.

Ifølge religionshistoriker Tim Jensen er det vigitig at se nuanceret på undersøgelsen, der viser, at hver anden muslim mener, at religionskritik bør være forbudt. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Det er ikke helt så sort hvidt, som det kan så ud, når hver anden muslim svarer, at de mener religionskritik bør forbydes.

Det mener religionshistoriker Tim Jensen fra Syddansk Universitet, der forholder sig til resultatet af en undersøgelse som Capacent har fortaget for DR Nyheder:

Svaret kan tolkes forskelligt

- Vi skal passe på, at debatten ikke bliver for firkantet og stemple folk, der kommer med et lille men til ytringsfriheden som for eksempel fanatiske muslimer, kujoner og landsforrædere, siger Tim Jensen til dr.dk/nyheder.

Han forsker i mediers, opinionsdanneres og politikeres forhold til religion og islam.

Og han understreger, at der ved den her type undersøgelser, hvor der ikke er mulighed for at komme med opfølgende spørgsmål, vil være mulighed for at svarerne kan tolkes på mange måder.

Blandt de 55 procent, der har svaret, at de mener at religionskritik bør være forbudt, vil der derfor efter hans kvalificerede gæt være mindst to grupper: Islamister der ønsker at sætte religionen over alt andet. Men især en stor gruppe af muslimer, hvis svar kan tolkes anderledes:

- Der var mange muslimer, der følte at de blev sårede unødvendigt under Muhammedkrisen. Det er det, de gerne vil undgå, og det spejler sig i svaret, forklarer han til dr.dk/nyheder.

Undersøgelse skaber debat

Og deres svar er i virkeligheden ikke meget anderledes end det en del ikke-muslimer og meningsdannere, var ude og sige under og efter Muhammedkrisen, mener han.

Alligevel mener han, at en undersøgelse som den Capacent har lavet for DR Nyheder, kan medvirke til at skabe mere forståelse, hvis den altså fremstår i et nuanceret lys.

- Vi er ved at udvikle os mod at blive et mere pluralistisk religiøst samfund, og det gør ondt når noget ændre sig. Derfor det er det sundt med debat - så længe vi sørger for den ikke fremstår for sort hvidt, siger han til dr.dk/nyheder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk