Et par luffer har vakt opsigt efter indsættelsen af præsident Biden: Her er opskriften

Bernie Sanders' uldne genbrugsluffer er lavet af en lærer i Vermont, og der er udsolgt, skriver hun på Twitter.

Et par uldne luffer har stjålet en del af opmærksomheden fra den ellers stjernespækkede officielle indsættelse af USA’s nye præsident Joe Biden tirsdag.

Lufferne er lavet af sort, brunt og hvidt genbrugsgarn, de lidt for store, og så minder de mere om noget, man ville tage på på en iskold gåtur på Færøerne end til den præsidentielle ceremoni i selskab med prominente navne som Barack Obama og Lady Gaga.

 • Bernie Sanders er senator for Vermont og tidligere kandidat til at blive præsidentkandidat for Demokraterne. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)
 • Han havde lufferne på, da Joe Biden blev indsat tirsdag den 20. januar. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)
 • Der var adskillige prominente og kendte mennesker til stedet blandt andet verdensstjernen og popsangerinden Lady Gaga, der sang landets nationalsang. (Foto: pool © Scanpix)
 • Også tidligere præsident George W. Bush, formand for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi, tidligere præsident Barack Obama samt hans kone Michelle Obama var traditionen tro til stede. (Foto: pool © Scanpix)
 • Popstjernen Jennifer Lopez sang ligeledes og ses her med præsident Joe Biden og vicepræsident Kamala Harris. (Foto: pool © Scanpix)
 • Joe Biden er USA's 46. præsident - hans forgænger Donald Trump var ikke til stede. (Foto: TASOS KATOPODIS © Scanpix)
1 / 6

Indehaveren er den 79-årige amerikanske senator og tidligere kandidat til at blive Demokraternes præsidentkandidat Bernie Sanders, og lufferne, samt Sanders' afslappede kropsholdning, er gået viralt på sociale medier.

Skolelærerinden fra Vermont

Der er en ganske sød historie bag de lidt malplacerede og nu internationalt kendte luffer.

Det er nemlig en skolelærer fra Vermont ved navn Jen Ellis, som har givet dem til Bernie Sanders.

Hun har lavet adskillige luffer af uld fra gamle uldbluser, som hun har solgt på loppemarkeder eller brugt som gaver. Det skriver det lokale medie i Vermont NECN.

For nogle år siden gav hun netop sådan nogle i gave til de ansatte i den daginstitution, som hendes datter gik i - daginstitutionens leder er i familie med Bernie Sanders, og sådan fik Jen Ellis altså sendt et par hjemmelavede genbrugsluffer i uld frem til den kendte senator, der tog dem med på Capitol Hill.

Hun er siden blevet bestormet af henvendelser.

- Jeg er så smigret over, at Bernie havde dem på under indsættelsen. Desværre har jeg ikke flere luffer til salg, skriver hun på Twitter.

Flere brugere på sociale medier har nemlig allerede efterlyst strikkeopskriften, så de selv kan lave lufferne.

Og man kan som regel finde det meste på internettet, så selvfølgelig man også kan finde opskriften til Bernie Sanders uldluffer - de berømte 'mittens'.

Strik dem selv

Hjemmesiden Ravelry.com er med sine otte millioner medlemmer det største strikkesite i verden, og her har amerikanske Alyssa Coffey lagt en opskrift ud på Bernie Sanders luffer baseret på billeder fra indsættelsen.

Og så er det bare at gå i gang. Det siger Mette Wendelboe Okkels, der er en af de mest kendte strikkedesignere herhjemme, og som lever af at designe og sælge strikkeopskrifter fra sine hjemmeside PetiteKnit.com.

Hun forstår godt, at de får opmærksomhed.

- Det er jo nogle luffer, man ikke lige forbinder med en præsidentindsættelse. De er så malplaceret, og det er virkelig noget, der kan blive kitsch. De er ret cool, siger hun.

DR Nyheder har bedt Signe Strømgaard, der blandt andet oversætter strikkeopskrifter på sin side Rauna.dk, om at oversætte opskriften til dansk.

Følg opskriften

Mette Wendelboe Okkels har set opskriften - dog uden at strikke dem. Hun anbefaler, at man læser opskriften igennem og strikker en prøvelap først, hvis man kaster sig ud i det.

- Er man ikke så stærk i at strikke, så brug YouTube, for der ligger rigtig mange gode små videoer, der forklarer teknikken, siger hun.

Hun anbefaler Peruvian Highland Wool-garn fra Filcolana, som kommer i 'Bernie-farver'.

Vil man gerne bruge genbrugsgarn som de originale Bernie Sanders-luffer, kan man også det, men det er lidt mere omstændeligt - specielt hvis man vil have de rigtige farver.

- Du kan ikke bruge en maskinstrikket sweater, for de er ofte fyldt med akryl og er meget tynde, men man kan jo godt gå i genbrug og finde aflagt garn eller en gammel, laset færøsk sweater og trevle den op.

Bernie Sanders selv tager det hele køligt.

- I Vermont klæder vi os varmt, for vi ved en del om kulde. Og vi er ikke så optagede af, hvad der er på mode, sagde han til CBS News.

Bernies Luffer

 • Opskrift af Alyssa Coffey

  (Oversat til dansk af Signe Strømgaard)

  Strikkefasthed

  18 m x 22 omg I glatstrik på p 3,5 mm = 10 x 10 cm

  Pinde

  3,5 mm strømpepinde

  Garn

  Garn der passer til strikkefastheden i 4 farver: 1 nøgle i farve A (mellembrun) og 3 mønsterfarver (hvid, beige, og mørkebrun til mønsteret)

  Garnforslag

  Peruvian Highland Wool fra Filcolana i farve 282 (farve A, mellembrun) og mønsterfarverne 101 (hvid), 364 (beige) og 975 (mørkebrun)

  Note til størrelsen

  Denne opskrift er designet til at passe en lille-til-mellemstor kvindehånd (luffen har en omkreds om hånden på 21 cm). Ønskes større eller mindre luffer kan pindestørrelse og strikkefasthed justeres

  Særlige forkortelser

  Udt-v (venstredrejet udtagning): Før venstre pind bagfra ind under lænken mellem to masker, løft lænken op på pinden og strik den drejet ret.

  Udt-h (højredrejet udtagning): Før venstre pind forfra ind under lænken mellem to masker, løft lænken op på pinden og strik den ret.

  Llr (venstredrejet indtagning): Tag 2 masker ret løs af, en af gangen, flyt maskerne tilbage på venstre pind og strik dem ret sammen gennem bagerste maskeled.

  2 r sm (højredrejet indtagning): Strik 2 masker ret samen.

  Opskrift

  Slå 36 m op med farve A på 3,5 mm strømpepinde. Saml til en omg og strik rundt.

  Rib: *2 r, 2 vr*, gentag fra * til * omg rundt.

  Strik i alt 12 omg rib.

  Tommelkile

  1. omg (udtagninger): *Udt-h, 12 r*, gentag fra * til * omg rundt = 39 m.

  2. omg: Strik r omg rundt.

  3. omg: Sæt en markør, udt-h, 1 r, udt-v, sæt en markør, 38 r = 41 m.

  4.-5. omg: Strik r omg rundt.

  6. omg: Flyt markøren over, udt-h, strik r til næste markør, udt-v, flyt markøren over,

  strik r omg rundt.

  7.-18. omg: Strik som 4.-6. omg i alt 4 gange.

  Der er nu 13 m mellem de 2 markører. Sæt disse m på en maskeholder til tomlen.

  Der strikkes nu rundt over de resterende 38 m.

  Mønster

  Strik mønster ifølge diagrammet. Begynd med 1. omg og strik alle omg fra højre mod venstre. Diagrammet strikkes 2 gange pr. omg.

  1. -24. omg af diagrammet strikkes lige op uden indtagninger.

  25. omg: Strik 19 m i mønster, sæt en markør, strik i mønster omg rundt.

  Indtagninger

  Fortsæt i mønster og tag samtidig ind således:

  26. omg: *Llr, strik i mønster til 2 m før markøren, 2 r sm*, gentag fra * til * endnu en gang (i alt 4 indtagninger) = 34 m.

  27. omg: Strik i mønster omg rundt.

  28.-32. omg: Strik indtagninger som på 26. omg. Der tages 4 m ind på hver omg = 14 m.

  Afslutning på hånd

  Mulighed A: Sy de to sider sammen med maskesting og en uldnål.

  Mulighed B: Strik 2 r sm omg rundt, bryd garnet og træk enden igennem de resterende m på pinden. Hæft ende.

  Tommel

  Flyt de 13 m fra maskeholderen tilbage på strømpepindene. Strik 2 m op langs siden af hånden, hvor m blev samlet til en omg igen med farve A = 15 m. Saml til en omg og strik rundt med farve A.

  Strik 15 omg glatstrikning, eller til tomlen har den ønskede længde – tomlen bør en anelse længere end din tommelfinger.

  Næste omg: *2 r sm, 1 r*, gentag fra * til * omg rundt =10 m. Sidste omg: Strik 2 r sm omg rundt = 5 m.

  Bryd garnet og træk enden igennem de resterende m på pinden. Hæft ende.

  Montering

  Hæft alle ender. Vask blidt de færdige vanter og lad dem ligge fladt og tørre.

Præcisering: Tidligere skrev vi, at Bernie Sanders luffer er hjemmestrikkede. Ifølge en artikel på New York Times hjemmeside er lufferne dog lavet af stykker af gammel strik, som er syet sammen og polstret med fleece lavet af gamle plasticflasker.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter