Unge sover for lidt, og det skyldes for meget brug af telefon, computer, tablet og tv inden sengetid.
Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, som lige er udkommet.
Her har flere end 11.000 personer over 16 år svaret på spørgsmål om deres søvnvaner. Blandt andet om de får søvn nok til at føle sig udhvilet.
Det er der mange – især unge – som siger, at de ikke gør, fortæller Anne Illemann Christensen, der er seniorforsker og forskningschef hos Statens Institut for Folkesundhed.
- Omkring halvdelen af de unge i alderen 16-24 år siger, at de ikke får søvn nok til at føle sig udhvilet dagen efter.
- Når vi spørger, hvad årsagerne er, så svarer 80 procent af unge mænd og 70 procent af de unge kvinder, at det skyldes brug af skærm inden sengetid, hvilket betyder, at de kommer for sent i seng, siger hun.
Ifølge den amerikanske organisation National Sleep Foundation, der forsker i søvnbehov, er det alderen, der bestemmer, hvor meget søvn du som udgangspunkt har brug for.
Teenagere mellem 14-17 år anbefales at få mellem 8-10 timers søvn, mens unge voksne anbefales 7-9 timers søvn.
Svært at lægge telefonen væk
At det kan være svært at lægge telefonen væk eller slukke for den medrivende Netflix-serie, man har gang i, inden sengetid, kan mange nok godt sætte sig ind i.
Det samme kan den 18-årige gymnasieelev Magnus Jungquist fra København, som DR møder på gaden.
- Når jeg bruger skærmen, inden jeg skal i seng, så sover jeg først omkring klokken to-tre om natten, så det kan jeg sagtens genkende.
Og det sker næsten hver aften, at Magnus Jungquist bruger en eller anden form for skærm, indrømmer han.
- Næsten hver aften inden sengetid laver jeg enten afleveringer på computeren eller kigger på TikTok, YouTube eller serier på Netflix. Det kan jeg sagtens gøre i tre-fire timer om aftenen.
Når det sker, kan han mærke, at det går ud over søvnen.
- Jeg mærker, at det ikke er særlig godt for min søvn. Den næste dag er jeg helt træt, når jeg skal i skole, siger Magnus Jungquist og tilføjer, at han har fundet en mulig løsning:
- Jeg overvejer at begynde at stoppe med at se på skærm fra klokken 22 og måske læse en bog i stedet.
Slår notifikationer fra inden sengetid
24-årige Naja Stilling Fiege fra København kan også genkende, at det kan være utrolig svært at stoppe med at bruge skærm inden sengetid.
Hun arbejder til dagligt som selvstændig via Instagram, mens hun også arbejder deltid i en tøjbutik.
Derfor bruger hun mange timer i løbet af dagen på telefonen, og det betyder, at hun har et særligt fokus på at nedbringe forbruget om aftenen.
- Jeg plejer at være okay god til at lægge min telefon fra mig, når jeg ved, at nu skal jeg sove. For jeg er en person, som virkelig bliver påvirket af ikke at få min søvn, siger Naja Stilling Fiege og tilføjer:
- Men jeg falder tit i, lige inden jeg skal sove, og så ender det med, at jeg bruger al for meget tid på telefonen.
For nyligt at hun dog begyndt at slå notifikationer fra inden sengetid, hvilket gør det nemmere for hende at slippe mobilen.
Søvn har stor betydning for trivsel
At 80 procent af de unge mænd og 70 procent af de unge kvinder i undersøgelsen siger, at årsagen til den manglende søvn sker på grund af underholdning på eksempelvis mobiltelefonen og computeren kan skyldes flere ting, mener Anne Illemann Christensen.
En af dem er coronanedlukningen sidste år.
- Vi lavede den sidste undersøgelse i 2017, og vi kan faktisk se, at der er sket en stigning på ti procentpoint frem til 2021. Så der er sket en ret markant stigning blandt de unge - både mænd og kvinder.
- En del af forklaringen er måske, at vores data er indsamlet under coronanedlukningen i foråret 2021. Det kan være noget, der har påvirket de unges skærmbrug.
Anne Illemann Christensen understreger, at søvnen er vigtig for ens trivsel og sundhed. Og det kan have store konsekvenser med underskud af søvn.
- Vi ved, at søvn har stor betydning for trivsel. Får man ikke nok søvn over en længere periode, restituerer hjernen ikke ordentligt, og det påvirker både humøret og koncentrationsevnen.
- På længere sigt giver mangel på søvn også en øget risiko for type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme, siger hun.