Etbenet formodet pirat fra Nigeria tiltales i Danmark - men ikke for drabsforsøg

Formodet pirat har hidtil været sigtet for drabsforsøg, men tiltalen, der nu er blevet rejst, lyder anderledes.

Den 39-årige mand fik amputeret benet efter hændelsen i november.

En nigeriansk mand er blevet tiltalt for at have udsat andre for fare ved at have været til stede på en lille båd i Guineabugten i slutningen af november.

Besætningen på båden endte nemlig i karambolage med danske soldater.

På båden blev der affyret skud med et AK47-gevær mod en helikopter, der tilhørte den danske fregat 'Esbern Snare'. Manden er dog ikke anklaget for at have skudt. Dermed tiltales han ikke for drabsforsøg, som sigtelsen ellers hidtil har gået på.

I stedet lyder anklagen på fareforvoldelse, som hører under et mildere kapitel i straffeloven.

Det er anklagemyndigheden hos National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), der fører sagen. Her ønsker chefanklager Per Fiig ikke at gå ind i detaljerne med, hvorfor man ikke har rejst tiltale for drabsforsøg.

- Vi har gennemgået beviserne i sagen, efter at efterforskningen er blevet afsluttet, og der er det anklagemyndighedens opfattelse, at der er grundlag for at rejse tiltale for fareforvoldelse og ikke for drabsforsøg. Det beror på en konkret vurdering af beviserne i sagen, siger han.

'En helt almindelig straffesag'

Om tiltalen forklarer Per Fiig, at der er et strafansvar, når man sejler ud på en båd, hvor der er våben om bord, og som ender med at blive brugt.

- Derfor er tiltalen et udtryk for, at man har et medansvar, når de våben, der er med på båden, bliver brugt til at afgive skud mod en militærhelikopter, siger han.

Direkte adspurgt, om det ikke er retshistorisk, at et opgør mellem en formodet pirat og danske soldater skal behandles i en dansk retssal, svarer chefanklageren:

- For anklagemyndigheden er det en helt almindelig straffesag, og det er sådan, vi har behandlet den.

Daværende justitsminister Nick Hækkerup (S) besluttede, at de andre mænd om bord på båden ikke kunne stilles til ansvar, fordi man ikke havde en udleveringsaftale. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Det var den 24. november sidste år, at den danske besætning endte i ildkamp med en båd, hvor den tiltalte var om bord.

Fire blev dræbt af de danske styrker, og en femte faldt overbord og menes druknet. I alt fire blev taget til fange.

Èn af dem blev så hårdt såret, at dansk sundhedspersonale måtte amputere hans ene ben ombord på skibet. Det er denne mand, som der er blevet rejst tiltale imod.

De tre andre blev løsladt og sat på en gummibåd ud for Nigerdeltaet, da daværende justitsminister Nick Hækkerup (S) besluttede, at sagen mod dem skulle droppes, fordi man ikke havde en udleveringsaftale med lande i området på plads.

Men den fjerde overlevende og sårede mand blev fragtet til Danmark 6. januar, fordi det ikke var forsvarligt at løslade ham til søs.

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra mandens forsvarer, advokat Jesper Storm Thygesen.

Til Ekstra Bladet udtaler han, at ændringen i anklagen "må siges at være noget af en nedjustering".

Jesper Storm Thygesen har tidligere sagt til DR Nyheder, at han undrer sig over, at hans klient skal stilles til ansvar som den eneste i sagen.

- Synspunktet herfra er, at alle skal behandles lige. Det er i hvert fald ikke noget, der bestyrker sagen mod min klient, at man uden videre og så hurtigt dropper sagen mod de andre.

  • Fregatten Esbern Snare får den 24. november besked om, at der er forhøjet risiko for pirateri i farvandet syd for Nigeria. Skibet sætter kurs mod området og sender en Seahawk-helikopter i forvejen. (Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen)
  • Helikopteren når frem ud på eftermiddagen. I et område med flere handelsskibe - heraf et hollandsk - opdager helikopteren en hurtigtgående motorbåd med otte-ni mistænkelige personer ombord. De er bevæbnede og har klassiske pirateri-redskaber med ombord. Det er blandt andet stiger, hamre og wirecuttere til pigtråd. Helikopteren signalerer til motorbåden, at den skal stoppe, men forgæves. Besætningen på den danske helikopter kan se, at mændene i båden opfører sig aggressivt og smider forskellige ting overbord.
  • Man beslutter, at finskytten fra Frømandskorpset, der er med i helikopteren, skal skyde varselsskud. Det første skud rammer med vilje langt bag bådens to motorer, men den stopper ikke. Helikopteren flyver tættere på for at lave såkaldt ’disabling fire’ – at stoppe båden ved at ramme motoren. Efter to-tre skud træffer skytten den ene motor. Båden reagerer ved at manøvrere voldsomt. Piloten observerer nu mundingsglimt på båden fra våben, der bliver affyret. Han melder 'føling, føling' (militært sprog for 'vi er i kamp') og flyver væk.
  • I mellemtiden er Frømandskorpset i to kraftige og tungt bevæbnede motorbåde nået frem og nærmer sig det formodede piratskib. De kan se personer med AK-47-geværer, der peger mod dem. Flere soldater ser mundingsglimt og konstaterer, at de bliver beskudt. En soldat i den ene båd tænker om hans kammerater, der står forrest i skroget, ’shit, de bliver høstet’. Frømandskorpset skyder tilbage med deres håndvåben samt tunge maskingeværer.
  • Frømandskorpset går ombord på det formodede piratskib, der er beskadiget og ved at synke. Her ser de fire AK-47 geværer, ammunition og fem personer, ramt af skud. Fire af dem er døde, og en femte er såret. De tre sidste er uskadte. En af gerningsmændene siger, at en niende person faldt i vandet under kampen. Frømandskorpset tager beviser, blandt andet plasticstrips, våben og forskelligt værktøj samt levende og døde med tilbage på Esbern Snare. Her bliver de skrabet for krudtslam efter at have affyret skud, og den sårede behandlet for skudskader i underbenet. Han får senere benet amputeret.
  • Ombord på Esbern Snare bliver de tre udskadte fængslet i en slags trådbure på fregattens dæk. Den sårede pirat er indlagt på skibets hospital. Alle fire bliver dagen efter fremstillet i grundlovsforhør in absentia i Københavns Byret, hvor de bliver varetægtsfængslet.
  • Den 6. januar 2022 blev de tre tilbageholdte personer ombord på Esbern Snare sat på fri fod til søs. Det skete ved, at de fik en mindre gummibåd, en påhængsmotor med 10 hestekræfter samt brændstof og proviant nok til at nå sikkert ind til kysten. Det skete, fordi justitsminister Nick Hækkerup (S) bad Rigsadvokaten om at foretage et såkaldt tiltalefrafald i sagen. Det betød, at de tre personer skulle løslades.
  • Den fjerde og sidste mand, der før jul blev indlagt på et hospital i Ghana på grund af infektion i amputationssåret, blev 6. januar 2022 fløjet til Danmark. Dagen efter blev han fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i fire uger. Sigtet for drabsforsøg. Han blev bragt til Danmark, fordi det ikke var muligt at sikre, at han sikkert og uden risiko for sit helbred kunne blive løsladt i Ghana og derfra komme hjem.
1 / 8

'Meget ulykkelig'

Ved grundlovsforhøret i januar forklarede den 39-årige mand, at han rigtig nok var på båden. Men han afviser, at der blev skudt først mod de danske styrker. I stedet var det omvendt.

- Vi så et skib, men vi vidste ikke, det var et krigsskib. Da vi nærmede os båden, skød helikopteren på os, og en af de andre sagde, at de prøver at slå os ihjel, lød det.

Ingen danske soldater kom noget til.

Den 39-årige nægter sig skyldig. Hans forsvarer har tidligere sagt, at han er "meget ulykkelig" over at være endt i Danmark.

Han har to børn i Nigeria.

Det er uvist, hvornår sagen skal for retten. Foruden en fængselsstraf vil anklagemyndigheden kræve manden udvist.