Etbenet kvinde fra USA vil gå tværs over Sjælland i protest mod Rockwool

Lokale borgere vil stoppe ny stenuldsfabrik i West Virginia. Isoleringsgiganten afviser kritik.

Tracy Danzey, der er leder af organisationen 'Resist Rockwool', demonstrerer her foran American Institute of Architects, som Rockwool er medsponsor af. (© Monica Larsen)

Når Tracy Danzey, en 40-årig kvinde fra delstaten West Virginia, lander i Danmark i morgen, er det for at gennemføre en noget særpræget protest mod den danske virksomhed Rockwool.

Hun vil nemlig tilbagelægge omkring 100 kilometer fra Kalundborg til København på ét ben og krykker i et forsøg på at få opmærksomhed på sin kamp mod en stenuldsfabrik i sit lokalområde.

- Det kan godt være, at det ikke er så almindeligt i Danmark. Men i USA er det en tradition, der rækker helt tilbage til borgerrettighedsbevægelsen, at gå for retfærdighed. Og den tradition fortsætter vi, siger hun.

Med sig har hun tre hjælpere fra den lokale organisation 'Resist Rockwool', som hun står i spidsen for, og som gennem mere end et år har forsøgt at stoppe Rockwools kulfyrede fabrik, der er ved at blive opført i den lille by Ranson i Jefferson County.

Ranson er en by i østlige USA med omkring 4.500 indbyggere. (© Maps4News)

- Vi har forsøgt alt. Og nu er vi nået dertil, hvor vi kommer direkte til danskerne for at bede om hjælp. Som verdens førende land inden for klima og miljø håber vi, at I vil holde jeres virksomhed ansvarlig, siger Tracy Danzey.

Helt konkret håber hun på at få lokalpolitikere såvel som medier og fagforeninger i tale undervejs på ruten, som omfatter stop i 20 byer, heriblandt Hedehusene, hvor Rockwool har sit hovedkvarter.

- Forhåbentlig kan vi på den måde lægge pres på Rockwool. I Danmark har I et demokrati, hvor miljølovgivningen bliver håndhævet. Det gør den ikke dér, hvor jeg kommer fra.

Borgere fra Jefferson County blokerede tidligere i år indgangen foran den danske ambassade i Washington D.C. 21 blev anholdt, men de slap alle for tiltale. (Foto: Benita Keller © Benita Keller)

- Det har rent ud sagt været et år i helvede. Alle de lokale er imod den her fabrik, ingen vil have den her, siger Tracy Danzey.

Fabrikken har fået myndighedernes tilladelse til at afbrænde 84 ton kul og 45.000 kubikmeter gas om dagen for at kunne fyre op under de store ovne, der smelter sten til stenuld ved omkring 1.500 grader.

Ifølge borgerne vil det medføre kraftige forringelser af luft- og vandkvaliteten i et område, der indtil videre har været forskånet for større industrivirksomheder og blandt andet lever af turisme i den naturskønne Shenandoah-dal.

- Rockwool udnytter til fulde, at vi har rent vand og ren luft i vores kommune. De ville ikke kunne få tilladelse til at være i nabokommunen, fordi grænseværdierne i så fald ville blive overskredet, siger Tracy Danzey.

Borgerne fra Jefferson County demonstrerede også i forbindelse med FN's generalforsamling i New York sidste år. (© Benita Kellar)

Frygter ny miljø-tragedie

Tracy Danzey, der er uddannet sygeplejerske og tidligere konkurrencesvømmer, måtte for 12 år siden gennem en livsændrende kræftbehandling.

Under en løbetur med sin mand brækkede hun pludselig hoften flere steder.

- Jeg var godt i gang med mit liv. Men så viste det sig, at jeg havde kræft i hofteskålen. Det betød, at jeg måtte igennem en kemokur og have amputeret mit højre ben og en del af hoften.

- Mærkeligt nok var min hund tidligere død af samme årsag, altså kræft i knoglerne i hoften, fortæller Tracy Danzey.

Tracy Danzey voksede op i et område af USA, der efter kemigiganten DuPonts forurening er blevet kaldt for 'Chemical Valley'. (Foto: Seth Freeman © Seth Freeman)

Hun voksede op i Parkersburg i West Virginia, som er et af de områder, hvor drikkevandet i flere årtier blev forurenet med miljøgiften C8, et biprodukt fra produktion af teflon, som kendes fra stegepander.

- Min skjoldbruskkirtel holdt op med at fungere, da jeg var 20 år. Og jeg vidste, at det var på grund af forureningen. Jeg havde drukket vandet og svømmet i det i mange år, siger hun.

Historien om forureningen i området bliver beskrevet i dokumentaren 'The Devil We Know' på Netflix og er også i fokus i filmen 'Dark Waters', som får premiere til november med Mark Ruffalo i en hovedrolle.

Kemivirksomheden bag forureningen, DuPont, er i de senere år blevet massesagsøgt af en lang række mulige ofre, men ikke Tracy Danzey.

- Jeg valgte, at jeg hellere ville komme videre med mit liv, fortæller hun.

Da planerne om Rockwools fabrik blev kendt, følte hun dog, at hun var nødt til at gøre noget for at forhindre, at andre risikerede samme skæbne som hun selv.

- Jeg følte bare, at historien begyndte forfra. Det er derfor, jeg er gået ind i sagen, siger hun.

- Jeg siger ikke, at Rockwool vil forårsage, at folk får en kræftsygdom som min. Men der er ved bliver lagt grundsten til en endnu en miljøtragedie i West Virginia.

Rockwool afviser kritikken

DR Nyheder har været i kontakt med Rockwool for at høre, hvad virksomheden siger til de beskyldninger, som den lokale borgergruppe fra Jefferson, West Virginia, kommer med.

I et mailsvar skriver Michael Zarin, vicepræsident i Group Communications under Rockwool Group, følgende:

- Vi forstår den overbevisende karakter af fru Danzeys personlige historie og respekterer hendes dedikation for at sikre sig, at andre ikke oplever tilsvarende ulykke.

- Vi deler den samme dedikation i forhold til miljø og ansvarlighed på et meget virkeligt niveau hver eneste dag på de 45 produktionsanlæg, som vi driver i 20 lande i hele verden. Og den dedikation er solidt baseret på fakta og videnskab.

Rockwool, der har hovedsæde i Hedehusene, blev grundlagt i 1909 og leverer bygningsisolering, akustiklofter og udvendig bygningsisolering baseret på stenuld, som er fibre fra sten. (Foto: MOGENS LADEGAARD © Scanpix)

Michael Zarin bekræfter, at Rocwool har fået myndighedernes tilladelse til, at fabrikken i West Virginia kan brænde op til 84 tons kul og 45.000 kubikmeter gas af om dagen.

Men selvom det lyder af meget, er det forsvindende lidt i forhold til et kulfyret kraftværk, siger han.

Og samtidig svarer tilladelsen til en situation, hvor fabrikken kører på maksimal kapicitet i alle døgnets timer året rundt.

- Rockwools udledning vil være et godt stykke under disse i forvejen meget strikse grænser.

Michael Zarin forklarer, at den tidligere Obama-regering i 2015 indførte et stramt regelsæt for produktion af mineraluld, som Rockwool og tilsvarende virksomheder er underlagt.

- Disse standarder er designet specifikt til at beskytte helbredet hos særligt sårbare dele af befolkningen, heriblandt børn, ældre og astamatikere, såvel som at de beskytter miljø, afgrøder og husdyr.

Rockwool henviser samtidig til en erklæring, som West Virginias miljømyndigheder udsendte i september sidste år.

Her skriver myndighederne, at den planlagte fabrik på baggrund af den tilgængelige information ikke vurderes at være en trussel mod borgernes helbred eller mod miljøet.

    Facebook
    Twitter

    Mere fra dr.dk