Etik-forsker giver Pokémon kniven: Kedsomheden har taget magten

Kritisk RUC-forsker fik Pokémon-begejstrede brugere til tasterne under debat om sommerens spildille.

Omkring 50 entusiastiske Pokémon Go-spillere mødte i weekenden op på Rådhuspladsen til en fælles Pokémon-jagt rundt i København. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

Er det nye Pokémon Go genialt og socialt nyskabende, eller er det ensformigt tidsspilde?

Det var der stor uenighed om, da dr.dk satte sommerens helt store dille til debat.

- Spil er leg, og det er jo positivt at lege. Man taler for eksempel om 'det legende menneske'. Alligevel må man være meget skeptisk over for denne Pokémon-dille, der mere vidner om kedsomhed, og at man ikke kan finde på noget at tage sig til i sommerferien. Jeg synes, at der er en masse problemer ved disse Pokémon-spil i byrummet.

Citatet er fra Jacob Dahl Rendtorff, lektor i etik og samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, der var inviteret med i debatten for at kaste et kritisk perspektiv over Pokémon-fænomenet.

Det formåede han i en grad, som fik flere brugere op af stolen for at forsvare det populære spil:

- 'Pokémon Go er GENIALT! Det har udviklet måden at spille på. Nu er folk sociale og får motion, modsat den gamle måde at spille på.

- Christoffer Poul Wendelboe

Læs hele debatten her.

- 'Kan virkelig ikke se, hvad din pointe i alt det her er, andet end at være på tværs og sidde fast i en 90'er-tankegang om, at computerspil er djævlens værk.'

- Mads Bock

- 'Pokémon Go har fået alle de 'dovne nørder' ud at gå og socialisere væk fra computeren. Det er fantastisk! I aftes gik jeg sammen med kæresten, og vi stod sammen med 50-60 mennesker i en lille time og fangede Pokémons.'

- Michael Christensen

Det nye Pokémon Go, hvor spillerne skal ud på gader og stræder for at jagte de virtuelle væsener med deres smartphone, er blevet rost for at få computerspillerne væk fra skærmen og ud i det fri, hvor spilproducenterne Nintendo og Niantic har gemt Pokémons alle mulige og umulige steder.

Men det argument bider ikke på Jacob Dahl Rendtorff:

'Det står lidt sløjt til, hvis det er sådan, at man skal motiveres af et nyt spil for at komme væk fra tv- og computerskærm. Samtidig synes jeg, at mange af spillene befinder sig på et lavt niveau, og det kunne være vigtigt at udvikle dem, så de blev mere spændende.

Han fortsætter med en generel opsang til Pokémon-spillerne:

- I spillets virtuelle virkelighed mister man realitetssansen og drømmer sig væk fra den almindelige verden. Det kan være dejligt, men problemerne opstår, når spillets drømmeverden overtager virkeligheden, og man glemmer den virkelige verden, når man for eksempel ikke længere respekterer kirkegårde, Holocaust-monumenter, trafikregler m.v.

Facebook
Twitter