Etiopiske adoptivforældre modtog ikke de lovede rapporter

Hvert år skulle de biologiske etiopiske forældre til bortadopterede børn modtage rapporter fra deres børns adoptivfamilier. Men det er ikke den virkelighed, som DR Nyheder møder i byen Assela. Her er der blevet bortadopteret 21 børn til Danmark.

Almaz Girma er en af de kvinder, som ikke har fået de lovede rapporter, om deres bortadopterede børn i Danmark. (© DR)

- Er der sket noget med mit barn? Der må være sket noget med mit barn?

Sådan lyder det fra den grædende 35-årig kvinde Almaz Girma. For knap to år siden bortadopterede hun sin søn til Danmark.

Efter en måned modtog hun en rapport om sønnen. Derefter har hun ikke hørt noget, selvom hun blev lovet en rapport hver tredje måned af den mand, som opsøgte hende fra børnehjemmet Enat Alem, der var en af Danadopts samarbejdspartnere på dette tidspunkt.

Flere kvinder spørger til deres børn

Almaz Girma er langt fra den eneste, som ikke har modtaget de lovede rapporter.

Kedir Nur, der er embedsmand og børneansvarlig i byen, oplever næsten hver dag kvinder, der kommer og spørger, om han ved noget om deres børn, som er kommet til Danmark.

- Når jeg er på mit kontor, så kommer der næsten altid nogen og græder og spørger efter rapporterne, fortæller han.

Det har tidligere været fremme, at Danadopt havde problemer med at få leveret de lovpligtige rapporter til de biologiske forældre i Etiopien.

DanAdopts specialkonsulent Mette Garnæs siger:

- Vi forsikrer, at rapporterne er i Etiopien, og de er kommet frem til forældrene.

Får rapporter efter års venten

Men sådan er virkeligheden altså ikke. Embedsmanden i Asella Kedir Nur har ikke modtaget disse rapporter, og det er først, da DR Nyheder får ham til at lede efter dem, at de bliver fundet i hovedstaden Addis Ababa.

DR Nyheder får ham til at hente rapporterne, og det betyder, at kvinderne endelig modtager nyt om deres børn - for manges vedkommende efter flere års venten. Rapporter, som derfor har stor betydning.

- Jeg har grædt i to år, hvor jeg ikke har hørt noget fra mit barn, så jeg er meget glad og lettet nu lyder det fra en af kvinderne, som DR Nyheder har talt med.

Almaz Girma konstaterer, at "det var ligesom at gå med en sten på ryggen", da hun ventede på nyt om sønnen.

- Jeg er glad og lettet, fordi jeg har set et billede af ham nu og kan se, at han har det godt, slutter hun.

Facebook
Twitter