Etisk Råd: Drop penicillinen, når du er småsyg

Danskernes forbrug af antibiotika skal ned, mener Etisk Råd. Ellers risikerer vi at stå uden effektiv behandling af en række sygdomme.

En snotnæse eller en omgang influenza skal ikke nødvendigvis udløse en recept på antibiotika, mener Etisk Råd, der vil have forbruget ned. (© Colourbox)

Du skal hellere tage en dag ekstra i sengen end hælde penicillinpiller i halsen.Det siger Etisk Råd.

Rådet mener, det skal være slut med at tage penicillin for en sikkerheds skyld, eller hvor det ikke er strengt nødvendigt.

- Enhver brug af antibiotika medfører en risiko for resistens. Så det gælder selvfølgelig antibiotikaforbrug, som er unødvendig eller forkert, men faktisk også den, der har et godt formål, siger formand for Etisk Råds antibiotika-arbejdsgruppe, overlæge Gorm Greisen.

Et meget stort problem

Og de modstandsdygtige bakterier er ifølge Etisk Råd et meget stort problem. Ikke kun herhjemme, men på globalt plan. Og situationen kan kun blive bedre, hvis vi bruger mindre antibiotika.

For jo mere antibiotika vi bruger, jo mere modstandsdygtige bliver de bakterier, som vi prøver at komme af med.

- Det store problem er, at der er ikke nye antibiotika under udvikling. Vi får ikke bare noget nyt. Så skrækscenariet er jo, at der vil være en række bakterier, hvor vi ikke har nogen effektiv behandling, siger Gorm Greisen.

Lad kroppen klare det selv

90 procent af den antibiotika, der bruges til mennesker, bliver udskrevet hos praktiserende læger og på plejehjemmene, mens hospitalerne står for de resterende 10 procent.

Op imod halvdelen af den penicillin, som de praktiserende læger udskriver, er til behandling af luftvejene - som for eksempel halsbetændelse.

Men i to tredjedele af tilfældene kommer sygdommen af virus, og så virker penicillinen faktisk slet ikke.

Besparelserne er små

Selv i tilfælde, hvor der er tale om en bakterie, der har givet halsbetændelse eller for eksempel mellemørebetændelse, så vil en penicillin-kur kun gøre dig rask én til halvanden dag før, viser den forskning, som Etisk Råd bruger.

Så det er bedre at lade kroppen klare bakterierne selv, i stedet for at tage penicillin og risikere resistens, siger Gorm Greisen.

- Det Etiske Råd anbefaler, at både myndigheder, læger og patienter sammen prøver at begrænse brugen af antibiotika, også selvom det kan medføre en lille risiko, siger Gorm Greisen.

Lille risiko

Og risikoen er faktisk sjældent særlig stor.

- For det første er der mange bakterieinfektioner, der går over af sig selv, fordi kroppen godt selv kan klare dem. Og for det andet, så kan man jo altid give penicillin dagen efter, hvis det ikke er blevet bedre, siger Gorm Greisen.

Det er selvfølgelig kun ved mindre infektioner, at Etisk Råd fraråder brug af antibiotika. Ved alvorlige infektioner, hvor en behandling er nødvendig, så skal man stadig bruge den.

Facebook
Twitter