EU-ansat beroliger danskerne: Ingen rører lakridspiben

Danskerne kan ånde lettet op. EU vil ikke forbyde lakridspiber.

EU er på vej med forbud mod slik, der ligner tobak. Det kan gå ud over lakridspiber og chokoladecigaretter. (Foto: Gitte Kjærbøl/Scanpix 2013)

Ro på.

Lakridspiben er kommet for at blive.

Det slår en EU ansat fast, efter at den danske presse ellers har skrevet side op og side ned om, at lakridspiben skal forbydes, fordi den giver børn og unge lyst til at ryge.

Historien er en and

Men historien er kort og godt en and, fastslår presse- og informationschef Jens Ring fra Europa-kommissionens kontor i København.

- Der står intet om lakridspiber i det omdiskuterede direktiv, understreger han.

EU-direktivet, som han refererer til, stammer fra 2012 og handler om, hvordan myndighederne kan forhindre børn og unge i at ryge.

Direktivet tager blandt andet stilling til de de omstridte advarselsbilleder på cigaretpakker, som ifølge EU-landenes ministre bør blive endnu større.

Lover at lakridspiben ikke vil blive berørt

Men direktivet handler også om at forbyde produkter, der give unge incitament til at ryge. Eksempelvis de gammeldags produkter, der var udformet som en cigaret, og som gav både glød og en smag af mentol, når man så at sige tog et hiv af dem.

Med andre ord produkter, som imiterer cigaretter.

- Men der skal meget fantasi til at forestille sig, at lakridspiber falder under den kategori. Jeg kan godt slå fast engang for alle, at piberne ikke er i fare, siger Jens Ring.

Dermed kan danskerne ånde lette op.

Ramaskrig da EU truede lakridspiben

Der er i løbet af torsdagen blevet lavet et utal af støttegrupper for lakridspiben på Facebook, og sundhedsminister Astrid Kragh har forsøgt at mane til ro ved at sige til Politiken, at saltbomber jo heller ikke gør børn til terrorister.

Omvendt har Kræftens Bekæmpelse været ude at sige, at der er en forbindelse mellem producenten af lakridspiber og tobaksindustrien.

Det har producenten Cloetta så kaldt absurd, men med et smil erklæret sig klar til at producere sækkelakridspiber i stedet.

Europa-parlament kigger på direktiv

Lige nu sidder Europa-Parlamentet og tager stilling til sagen. Det er i den forbindelse, at debatten om lakridspiber er blusset op.

I et ændringsforslag har en gruppe nemlig foreslået, at "imiterede tobaksvarer: slik, snacks legetøj eller andre genstande, der har form af tobaksvarer, og som kan appellere til børn, forbydes.

Det kan så lede tankerne hen på bl.a. lakridspiber.

Men som eksempel på et sådan produkt nævnes ".. damppinde med shishatobak, der ikke indeholder, nikotin, men har form som en cigaret og forsøger at efterligne rygeprocesesen."

Her er et link til direktivet.