EU-dom kan tvinge forurening ned

En tysker har fået EF-Domstolens ord for, at myndighederne i hans hjemby skal gøre noget ved luftforureningen i byen. Dommen kan få konsekvenser i Danmark.

Beboere på Åboulevarden i København eller flere steder i Aalborg kan måske gå rettens vej for at få bragt forureningen ned. (Foto: Matthias Kulka © Scanpix/Corbis)

Miljøorganisationen NOAH opfordrer mennesker, som bor tæt ved stærkt forurenende færdselsårer til at gå rettens vej for at få bragt luftforureningen ned.

Det giver en ny dom fra EF-Domstolen dem nemlig mulighed for, skriver Information.

Tysk miljøaktivist

NOAH's trafikkonsulent Ivan Lund Pedersen siger, at beboere på Åboulevard i København eller flere steder i Aalborg kan benytte sig af den mulighed. I de områder overskrider luftforureningen nemlig det maksimale niveau, der er fastsat af EU, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU).

Baggrunden er, at en tysk miljøaktivist ved EF-Domstolen har fået medhold i, at myndighederne i München skal lave en handlingsplan for, hvordan de vil nedbringe luftforureningen.

Gik til EF-Domstolen

Dieter Janecek er medlem af partiet De Grønne og bor tæt ved Münchens befærdede ringvej, hvor udstødningspartikler når op på kritiske niveauer mere end de tilladte 35 dage om året.

Men myndighederne i byen ville ikke efterkomme Janeceks krav om tiltag, der øjeblikkeligt ville mindske trafikken, og derfor gik han til EF-Domstolen.