Tema Grænsekontrol

EU-ekspert: Studehandler for at få fordelt flygtninge

EU-Kommissionen barsler med ny fordeling af flygtninge. Det er en vanskelig forhandling, vurderer EU-ekspert.

- Man kan for eksempel sige til de lande, der ikke vil bidrage, at de så får lavere regional- eller landbrugsstøtte, siger Marlene Wind. (Foto: Malte Kristiansen © Scanpix)

EU-Kommissionen står over for en kæmpe udfordring med at få medlemslandene til at indgå en ny fordelingsnøgle for asylansøgere.

- Det eneste, jeg kan se som gangbart, er studehandler. De lande, der ikke vil modtage asylansøgere, må betale ved kasse et, siger EU-ekspert og professor ved Københavns Universitet Marlene Wind.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker har fredag løftet sløret for, at han i løbet af foråret vil spille ud med et forslag til et nyt system, der skal fordele asylansøgere mere retfærdigt mellem medlemslandene.

Han forventer ikke jublende opbakning fra medlemslandene, og med Marlene Winds ord bliver han da også nødt til at "vride armen rundt" på de lande, der ikke vil tage asylansøgere.

- Man kan for eksempel sige til de lande, der ikke vil bidrage, at de så får lavere regional- eller landbrugsstøtte.

Det er især de østeuropæiske lande, der kæmper imod en fordelingsnøgle. Umiddelbart virker det da også i Marlene Winds optik urealistisk at få dem med på vognen.

- Men hvis man ikke gør noget, har vi ikke et asylsystem i EU. Det er de facto ikkeeksisterende. EU står med pivåbne grænser og intet fungerende system til at håndtere flygtningekrisen, siger professoren.

Danmark vil på grund af sit retsforbehold ikke være direkte påvirket af fordelingsnøglen.

/ritzau/