EU-parlamentariker: Håbløs ide at sende 18-årige på gratis ferie

Helt forkert prioritering at sende 15.000 unge på gratis interrail for EU-penge, mener danske parlamentarikere.

- I en tid, hvor EU-budgetterne er så presset, skal vi ikke sætte penge af til at sende unge mennesker på en gratis rundrejse, siger Christel Schaldemose. (Arkiv) (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Når EU nu forærer tusinder af 18-årige en gratis togtur rundt i Europa, er det en gennemgående dårlig idé.

Det mener de to danske EU-parlamentarikere Anders Vistisen (DF) og Christel Schaldemose (S).

- Helt grundlæggende er det en håbløs idé. I en tid, hvor EU-budgetterne er så pressede, skal vi ikke sætte penge af til at sende unge mennesker på en gratis ferie, siger Christel Schaldemose fra Socialdemokratiet.

I dag blev der åbnet for, at alle på 18 år - og dem, som fylder det inden 1. juli 2018 - kan ansøge om at komme på interrail på EU's regning.

Der er afsat 90 millioner kroner til formålet, og man forventer at sende 15.000 unge afsted.

Ikke løsningen at bestikke de unge

For Dansk Folkepartis gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, ligner det et bestikkelsesprojekt fra EU. Et projekt, som er nemt at gennemskue.

- Det skriger jo til himlen, at de forsøger at få unge til at synes bedre om EU. Det er spild af skatteborgernes penge, og jeg tror ikke, de unge falder for den, siger han.

I første omgang er der tale om et pilotprojekt for at se, om man i fremtiden skal sende endnu flere 18-årige afsted på en gratis rundrejse. Anders Vistisen undrer sig over, hvor pengene skal komme fra.

- Danmark ser ud til at skulle bidrage med endnu mere til EU-pengekasserne i fremtiden, og så kan det ikke være rigtigt, at pengene skal gå til det her, siger han.

Unge skal udforske Europa

Christel Schaldemose synes - på trods af sin kritik af EU's initiativ - at alle unge skal overveje at hoppe på et tog og udforske Europa. Men det skal ske for egen regning.

- Vi skal ikke købe os til støtte fra unge. Jeg tror, vi skal koncentrere os om at levere løsninger og så få mere opbakning den vej, siger hun.

Det var Tibor Navracsics, EU-kommissær for uddannelse, kultur og unge, som i dag annoncerede, at 18-årige nu kan ansøge om en gratis interrailbillet.

- Jeg er sikker på, at det vil gøre en positiv forskel - for de unge, der deltager, og for de lokalsamfund, de besøger. Det vil skabe 15.000 uforglemmelige europæiske historier, og mange flere de følgende år, lyder det i en pressemeddelelse.

I ansøgningsprocessen kræver det - udover at man skal være født mellem 2. juli 1999 og 1. juli 2000 - at du kan svare på fem spørgsmål om kulturarv i EU, EU's initiativer for unge og valget til Europa-Parlamentet.

Onlineansøgninger vil være åbne her indtil 26. juni, og rejsen kan finde sted mellem 9. juli og 30. september 2018.

Facebook
Twitter