EU råder borgere til at bruge mundbind i toget

Selvom EU-instans nu anbefaler mundbind i offentlig transport, ændrer Sundhedsstyrelsen ikke retningslinjerne herhjemme.

Flere lande i Europa har allerede indført obligatorisk krav om brug af mundbind i offentlig transport. Her er det passagerer på Gare Saint Lazare-stationen i Paris. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

Passagerer og togpersonale bør bruge mundbind i toget og på stationen i situationer, hvor det ikke er muligt at holde fysisk afstand å halvanden til to meter.

Sådan lyder det i nye retningslinjer fra EU-agenturet Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme i samspil med Det Europæiske Jernbaneagentur.

Men herhjemme har Sundhedsstyrelsen foreløbig ingen planer om at følge trop med lignende opfordringer til de danske togpassagerer.

- I øjeblikket er smittespredningen fortsat lav, og derfor er vores anbefalinger uændrede.

- Men vi følger området tæt i forhold til, om det skulle blive nødvendigt at ændre eller skærpe anbefalingerne i Danmark, skriver styrelsen i et svar til DR Nyheder.

Anbefaler håndsprit i togene

DSB oplyser til DR Nyheder, at man følger de retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen udstikker.

For nuværende lyder anbefalingerne fra DSB til de danske togpassagerer, at de:

  • holder afstand ved ind- og udstigning.

  • står eller sidder med ansigtet i samme retning.

  • Spritter hænder af før og efter turen på station eller i toget.

  • hoster eller nyser i albuen eller ærmet.

  • bruger albuen til at åbne dørene i toget

  • rejser uden for myldretiden, hvis muligt

  • ikke rejser, hvis man er syg eller formodes at være smittet.

  • Læs mere om, hvordan du forholder dig som rejsende på DSB's infoside om corona.

ECDC skriver desuden i sine nye retningslinker, at der bør være håndsprit tilgængeligt på både stationer og i togene og anbefaler yderligere, at passagerer køber deres togbilletter online for at minimere den fysiske kontakt.

ECDC anbefaler ydermere klistermærker på gulvet i togene, og for eksempel ved billetsalget, som viser passagererne, hvordan de holder den rette afstand.

Det er et initiativ, som også DSB har fulgt på Sundhedsstyrelsens anbefaling.

På dørene til togene står der opfordringer om at bruge albuen til at åbne dørene, mens der på gulvet er anvisninger til passagererne om, hvor de skal sidde i forhold til hinanden.

Flere eksperter peger på, at de danske myndigheder muligvis vil komme med nye retningslinjer til efteråret om at bruge mundbind i for eksempel offentlig transport, hvor smittetrykket ventes at stige.

For tre uger siden reviderede Sundhedsstyrelsen sine anbefalinger, således at det nu tilrådes at bruge mundbind i visse situationer. Eksempelvis til og fra en coronatest, eller hvis du er pårørende eller tæt på en person i risikogrupe.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk