EU-regler skal ikke spænde ben for nikotinfri generationer: 'Politik handler om at ændre regler'

EU's tobaksvaredirektiv gør, at regeringens forslag om at forbyde nikotinsalg til alle født efter 2010 ikke kan gennemføres.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil hellere ændre EU-regler end opgive forslaget om en nikotinfri generation født efter 2010. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

I går led regeringens ønske om at forbyde salg af tobak og andre nikotinprodukter til personer født i 2010 og efter et mindre knæk.

Ambitionen om, at enhver født i 2010 eller senere skal være nikotinfri, er en del af regeringens sundhedsudspil, som blev præsenteret i midten af marts.

I et folketingssvar oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at EU's tobaksvaredirektiv står i vejen for det forslag.

- Det er på den baggrund Sundhedsministeriets vurdering, at et forbud mod salg af tobaks- og nikotinprodukter til personer født i 2010 eller senere vil forudsætte en ændring af tobaksvaredirektivet, skriver sundhedsministeren.

Men det afskrækker ikke nødvendigvis sundhedsministeren, at EU's tobaksvaredirektiv står i vejen for forslaget.

- Vi har fra starten sagt, at der er nogle juridiske komplikationer her. Dem må vi så få løst. Men det er jo i politikkens natur, at vi er her for at finde nogle problemer, finde nogle løsninger på dem og så ændre nogle regler, så løsningerne kan blive til virkelighed, siger Magnus Heunicke.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede regeringens udspil til en sundhedsreform på et pressemøde på Rigshospitalet 15. marts i år. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Ifølge Magnus Heunicke kan Danmark indføre en gradvis ændring af alderen, hvor det er lovligt at købe nikotinprodukter, frem til 2035, sådan som reglerne er nu.

Den mellemliggende periode skal så bruges på at opnå støtte til forslaget om en nikotinfri generation efter 2010 i både Folketinget og EU-regi.

Men sundhedsministeren kan ikke love, at forslaget bliver gennemført.

- Det er vores intention, men det kræver først og fremmest, at der er politisk opbakning til det. Så skal der ændres nogle regler, både i Danmark og i EU efter 2035. Derfor sagde jeg, da jeg præsenterede det, at det her er juridisk kompliceret, siger Magnus Heunicke.

Tror andre lande vil drøfte det

Selvom EU's tobaksvaredirektiv for nuværende står i vejen for ambitionen om en nikotinfri generation fra 2010, så mærker Magnus Heunicke en velvilje til at ændre direktivet, som ifølge ham skal revideres i 2024.

- Vi sidder jo med om bordet med de andre EU-lande. Nu har vi haft de første møder med EU, og jeg har haft møder med flere lande, som har villet høre mere om vores forslag og har sagt, at de også har mål om at have røgfri generationer, men de mangler et værktøj til at nå det. Så jeg tror, det her vil blive drøftet i flere lande.

- Nu går Danmark foran, hvis vi får opbakning til det i Folketinget, og så må vi se, hvordan arbejdet i EU bliver. Vi har som sagt helt frem til 2035 til at få ændret det her tobaksvaredirektiv, siger Magnus Heunicke.

Selvom det kan være en kamp at få ændret et EU-direktiv, så er Magnus Heunicke villig til at tage den.

- Det bliver komplicerede juridiske forhandlinger, og dem må vi så tage. Men alternativet er, at vi ikke gør noget og siger, at der er nogle regler, og dem kan vi aldrig ændre.

- Politik handler om at ændre nogle regler, og det kan både være her i Danmark eller nogle EU-regler. Her er det begge dele, der skal ændres. De er blevet ændret før, og selvfølgelig kan vi også ændre dem, siger sundhedsministeren.