EU: Roaming må ikke bruges som undskyldning for prisstigninger

Det er ulovligt, når danske teleselskaber bruger roaming som begrundelse for at sætte priserne op.

EU-kommissionen understreger i notat, at prisstigninger ikke må begrundes med roaming. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

EU-Kommissionen gør nu klar til at komme de danske telekunder til undsætning, fordi EU’s nye roaming-regler på det danske marked bliver brugt som grund til, at priserne på mobil-abonnementer stiger.

Det skriver Ingeniøren, der har modtaget et notat fra kommissionens danske kontor, hvor det står, at:

"Kommissionen vil understrege, at roaming ikke kan bruges som undskyldning for prisstigninger."

Baggrunden er de prisstigninger på 10 eller 20 kroner, som langt hovedparten af de danske mobilselskaber har bebudet på de mest udbredte abonnementer.

Teleselskaberne begrunder de øgede priser med nye EU-regler. Fra 15. juni skal det være gratis for kunderne at roame og benytte deres telefon til både data og tale i andre EU-lande.

Konsekvensen er ukendt

Da de danske selskaber skal betale en grossistafgift til det udenlandske netværk, som kunderne benytter, vil det koste dem penge, og derfor varsler de prisstigninger inden 15. maj. Kunderne skal have en måned til at sige abonnementet op.

Notatet nævner ikke, hvad EU-Kommissionen vil gøre ved de stigende priser. Kommissionen henviser blandt andet til, at de nationale myndigheder skal sørge for, at roaming ikke får priserne til at stige i strid med reglerne.

I Danmark har Energistyrelsen endnu ikke modtaget klager over prisstigninger. Til gengæld har styrelsen haft en udvidet dialog med mobilselskaberne og fulgt med i prisstigningerne i pressen og på selskabernes hjemmesider.

- Vi har fundet anledning til at skrive til enkelte selskaber, også tidligere, ud fra, hvad vi har læst i pressen. Hverken selskabet eller kunden har interesse i at havne i et abonnement, som ikke er i overensstemmelse med reglerne, siger kontorchef Jakob Juul.

Roaming-regningen end i Nordeuropa

Han understreger, at selskaberne ikke må have to forskellige priser på nøjagtig samme produkt, en dyr pris med roaming og en billig pris uden roaming.

- De skal kunne argumentere for, at prisforskellen mellem abonnementerne skyldes andre elementer, da der ikke må opkræves en generel ekstrabetaling for EU-roaming, forklarer kontorchefen.

- EU-Kommissionen har en enorm interessere i det her, og med god grund. Vi følger udviklingen, og får vi konkrete klager, skal vi nok behandle dem,« siger Jakob Juul. Brancheforeningen Telekommunikationsindustrien stiller sig fuldstændig uforstående over for kommissionens kritik af de danske mobilselskaber.

- Vi har hele tiden advaret de danske myndigheder og kommissionen om, at prisstigninger vil blive konsekvensen, påpeger direktør Jakob Willer.

Han fremhæver igen grossistpriserne, som teleselskaberne betaler til hinanden. Problemet for de danske selskaber er, at vi rejser langt mere til Sydeuropa end sydens indbyggere besøger vores breddegrader. Derfor havner hovedparten af engros-regningen for roaming hos de nordeuropæiske teleselskaber.

Klagemyndighed i artiklen er rettet fra Energitilsynet til Energistyrelsen. Vi beklager fejlen.

/ritzau/

Facebook
Twitter