EU sender de sidste glødepærer på pension

Fra lørdag er det definitivt slut i EU med at producere eller importere glødepærer til dekorationsformål.

Almindelige glødepærer (th) til brug i boligen blev forbudt at producere i EU allerede i 2012, fordi de var energislugende og ineffektive. (Foto: JEANNE kORNUM © Scanpix)

Glødepæren nærmer sig en snarlig død i Europa.

Fra lørdag 27. februar bliver det forbudt at producere og importere glødepærer også til særlige formål.

Dermed vil de store klare dekorationspærer med glødetråd, man ofte ser i designbutikker eller private hjem, forsvinde inden længe.

Almindelige glødepærer til brug i boligen blev forbudt at producere i EU allerede i 2012, fordi de var energislugende og ineffektive.

Ved et hul i lovgivningen har det dog indtil nu været tilladt at importere og fremstille pærer til "særlige formål", blot de var mærket med, at de ikke var egnede til rumbelysning, fortæller Signe Friis Christensen, fuldmægtig i Energistyrelsen.

- Det kan være signalgivning eller lys, der bruges til biologiske processer i laboratorier eller andre specialformål.

- Men de seneste år har vi haft denne bølge, hvor store glødepærer er blevet meget populære. De bliver solgt til rumbelysning, også i private hjem, uagtet der står på pakningen, at de er uegnede til det, siger hun.

De store og æstetisk smukke glødepærer bruger masser af energi, og det var aldrig tanken, at de skulle bruges i boliger.

De har især været solgt i design- og møbelforretninger, og fordi de har været mærket som uegnede til rumbelysning, er de faldet ind under definitionen "speciallyskilder" - og derfor undtaget fra forbuddet.

/ritzau/

https://www.facebook.com/DRNyheder/videos/1126029447447578/

FacebookTwitter