EU vil kunne lukke for dit internet

I Frankrig kan myndighederne overvåge og i sidste ende lukke for borgernes internetforbindelse, hvis de downloader ulovligt materiale. Den model er EU-Kommissionen interesseret i at udbrede.

En undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet viser, at 65 procent foretager sig noget ulovligt, når de er på nettet. (Foto: Rotorhead © stock.xchng)

Download ulovligt materiale fra nettet, og myndighederne vil kunne lukke for din internetforbindelse. Det er, hvad EU-Kommissionen lægger op til i et nyt forslag.

Tanken er hentet fra Frankrig, hvor landets internetudbydere og rettighedsindehavere af blandt andet musik og film i november underskrev en aftale, der har til formål at mindske ulovlig download.

Forbrugerrådet: Folk bliver retsløse

Ifølge aftalen skal der oprettes et agentur, som har bemyndigelse til at overvåge og i sidste ende lukke for forbrugernes internetforbindelser. Og det møder kraftig kritik fra Forbrugerrådet.

- Det er et groft overgreb mod centrale dele af forbrugernes borgerrettigheder. Selvfølgelig skal alle følge loven, men her er sanktionerne helt ude af proportioner med det, som forbrugerne - måske - har gjort forkert, siger Agnete Sigurd, der er jurist i Forbrugerrådet.

Hun kritiserer, at agenturet har mulighed for at skride ind over for den enkelte forbruger, uden at sagen først har været prøvet ved en domstol.

- Det stiller den enkelte forbruger så godt som retsløs, siger Agnete Sigurd.

De fleste er ulovligt på nettet

En undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet har vist, at folk generelt har meget svært ved at finde ud af, hvad der er lovlig og ulovligt på nettet. Hele 65 procent af deltagerne i undersøgelsen havde foretaget sig noget ulovligt uden at vide det.

EU-Kommissionens forslag er nu i offentlig høring, og resultatet skal munde ud i en anbefaling fra Kommissionen i midten af 2008.

- Jeg håber, at de danske politikere tænker sig godt og grundigt om, før de overvejer om en lignende ordning skal indføres i Danmark. De skal i stedet hjælpe borgerne med at forhindre, at den franske aftale bliver udbredt til resten af EU, siger Agnete Sigurd.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter