Europakortet er snart helt orange: Nu frarådes ikke-nødvendige rejser også til Italien og dele af Sverige

Stigende coronasmitte i Europa betyder, at Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til flere nye lande.

Det ser ikke ud til, at kvinden her i Fiumicon-lufthavnen i Rom får selskab af danske turister det næste stykke tid. (Foto: Guglielmo Mangiapane © Scanpix)

Det går den forkerte vej med smittetallene for coronavirus i mange europæiske lande i øjeblikket. Og det kan ses i Udenrigsministeriets nye rejsevejledninger.

Her fraråder man blandt andet nu alle ikke-nødvendige rejser til Italien, Polen og Bulgarien på grund smittetal, der er over den "bekymringsgrænse" på 30 coronasmittede per 100.000 indbyggere, som de danske myndigheder har sat.

Ændringen har ikke kun betydning for rejser til landene, men medfører også et indrejseforbud for turister fra de pågældende lande til Danmark.

Og generelt set går det ikke særlig godt med smitten i Europa, fortæller Erik Brøgger Rasmussen, direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice.

- Smitten går op i nærmest alle lande, og det kan man også mærke på rejsemønstre og rejsemuligheder.

Mens Italien lå på 23,2 smittede per 100.000 indbyggere i den seneste opgørelse, er tallet nu 39,9.

Dermed er Italien igen farvet orange på europakortet ligesom Spanien, Storbritannien og Frankrig.

I Frankrig meddelte præsident Emmanuel Macron, at situationen i landet er så bekymrende, at man nu vil reagere. Det gør man blandt andet ved at landet fra på lørdag går i kriseberedskab, så nye restriktioner kan gennemføres - herunder et udgangsforbud.

Og samme tendens ser man altså også i de omkringliggende lande.

Ikke regionsopdelt

Forud for dagens nye rejsevejledninger var der spekuleret i, om man ville begynde at regionsopdele vejledninger, så man for eksempel kunne tage til De Kanariske Øer, hvis smitteniveauet var lavt her, selvom det er højt på fastlandet.

I tirsdags blev europa- og udenrigsministre nemlig enige om, at man vil forsøge at følge fælles retningslinjer, så det er nemmere at finde ud af, hvor man kan rejse til, og hvad det kræver - blandt andet ved at dele lande op i regioner.

Det er dog endnu ikke til at se i rejsevejledningerne - udover for Sverige.

Sverige er nemlig som land "orange", men her har man opdelt landet i regioner. I dagens rejsevejledning er fire nye regioner farvet orange: Dalarna, Øen Gotland, Jönköping og Östergötland.

Artiklen fortsætter efter kortet.

Man arbejder på at regionsopdele de europæiske lande, hvilket især rejsebranchen håber på.

Aftalen i EU er dog en henstilling og ikke et krav, understreger Erik Brøgger Rasmussen.

- Vi skal have henstillingen gennemarbejdet for at se, hvis vi ønsker at følge den, hvordan kan det så omsættes til dansk praksis.

Efter aftalen kom på plads gjorde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) det også klart, at det vigtigste er danskernes sundhed.

- Det skal altid gøres på en måde, hvor vi fra dansk side sikrer vores sundhed og sikkerhed.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk