Evakuerede fra højhuse hjemme igen

Myndighederne har valgt at evakuere to højhuse i Rødovre på grund af varsling om vindstød af orkanstyrke. Fejl i de to huses beton kan betyde, at de styrter sammen. Mandag aften kunne beboerne vende tilbage til deres lejligheder.

Politiet evakuerer to højhuse i Rødovre. Husene risikerer at kollapse i stormen. (Foto: Bax Lindhardt © Scanpix)

Det blev en start på året, som de ikke glemmer lige med det samme i Rødovre. Op imod 1000 mennesker fik besked om at forlade deres lejligheder, da betjente gik fra dør til dør i to højhuse på Agerkær og Ruskær.

Først kort efter klokken 20 mandag aften var blæsten løjet så meget af, at myndighederne kunne give beboerne lov til at vende tilbage til deres lejligeheder.

Husene har en grundlæggende fejl i deres betonkonstruktion, og derfor har de længe stået til at blive revet ned. Der er simpelthen frygt for, at husene kan kollapse, hvis vinden bliver hård nok.

Ifølge indsatsleder Jan Riis fra Vestegnens Brandvæsen har man en grænse på 31 sekundmeter for, hvornår højhusene skal evakueres. Den grænse kom man mandag så tæt på, at det blev nødvendigt at få folk ud. Han oplyser, at alle valgte at følge frivilligt med.

Midlertidigt hjemløse

Den nærliggende Henriksholms Skole blev åbnet for de mange beboere, der var gjort midlertidigt hjemløse, og frivillige fra Beredskabsstyrelsen blev indkaldt til at sikre kaffe og lidt mad til dem.

Myndighederne ved ikke, hvor mange mennesker der rent faktisk blev evakueret. De fleste tog til familie og venner, og kun et halvt hundrede valgte at søge husly på skolen.

- Det er ret ubehageligt at blive vækket af en betjent, der råber, at man skal ud af bygningen, siger Peter Larsen fra Fyn, der først flyttede ind i byggeriet i tirsdags.

Som han så det, var der ikke andet at gøre, end at tage det roligt.

- Men hvis jeg kunne få nogen til at hente mine møbler, så flyttede jeg med det samme, siger han.

Skal rives ned

Det var Rødovres borgmester Erik Nielsen, der traf den endelige beslutning om at sætte den storstilede nytårsoperation i gang. Bagefter var han ikke i tvivl om, at husene skal væk.

- Jeg mener, de skal rives ned. De er for ustabile. Og økonomien i at renovere dem hænger ikke sammen, siger Erik Nielsen om de to huse.

Nedrivningen skal godkendes i Socialministeriet, men det bliver en formsag regner Erik Nielsen med. Ministeriet har tidligere vist sig positiv over for den løsning på problemet. Byrådet i Rødovre regner med at træffe sin afgørelser i løbet af januar.

Selve nedrivningen kan klares på et års tid, når først der er lagt planer for genhusning af de mange mennesker.

Facebook
Twitter