Eventyrer, museumsinspektør og statsministeren hylder og minder Troels Kløvedal

- Hvem har ikke drømt om at gøre som Kløvedal, skriver Lars Løkke Rasmussen (V) i et mindeord om Troels Kløvedal.

Troels Kløvedal stille ind søndag formiddag omgivet af familien. Han blev 75 år gammel. (Foto: BENT MIDSTRUP © Scanpix)

Eventyren Troels Kløvedal har gennem flere årtier været en fast bestanddel af mange danskere liv - hvad enten det har været gennem hans forfatterskab eller hans togter på Nordkaperen for rullende kameraer.

Det kan man se på de mange mindeord, der er rullet ind, efter nyheden om Troels Kløvedals død søndag formiddag.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen takker i sit mindeord Troels Kløvedal for at dele sit eventyr.

- Hvem af os har ikke drømt om at gøre som Troels Kløvedal? Stævne ud på det åbne hav og lade vinden og strømmen føre os på vej. Lade eventyret råde.

- Troels Kløvedal har taget os med til steder, som de færreste af os ellers ville komme. Fra Grønlands kyster til fjerntliggende øer i det Indiske Ocean. En formidler af Guds nåde.

Statsministeren ønsker sømanden god vind på hans sidste rejse.

- Lysten til at stævne ud i verden er gået i arv til hans børn og børnebørn. Selv om Troels Kløvedal ikke er her længere, så bærer de hans ånd med videre på nye eventyr på de syv verdenshave.

- En smukkere arv kan man næppe efterlade sig. Tak, fordi du delte dit eventyr med os, Troels, skriver statsministeren.

Hele Danmarks kaptajn

Troels Kløvedal var en sand eventyrer. Hans mange rejser fik ham også ind i Eventyrernes Klub, som han var medlem af siden 1991.

- Troels er hele Danmarks kaptajn. Han har i bogstaveligste forstand haft os alle sammen med ude og sejle.

- Han har fortalt os, at vi ikke skal være bange for verdenen, og at man får mest ud af den, hvis man møder den med et nysgerrigt sind, siger formand for Eventyrenes Klub, Bjørn Harvig.

Troels Kløvedal har formået at sætte et uudsletteligt aftryk på Eventyrernes Klub, fortæller Bjørn Harvig.

- Da Troels kom ind, var han med til at ændre hvilke slags personer, som kom ind i klubben. Generationerne, der kom ind efter ham, har alle været inspireret af ham, og derfor har han betydet ekstremt meget.

Et symbol på frihed

Troels Kløvedals nære ven Bo Skaarup, der er museumsinspektør på Naturhistorisk Museum i Aarhus, kalder Kløvedal "et symbol på frihed".

- Jeg tror, han har inspireret mange til, at livet kan leves på mange andre måder end at gå på arbejde fra klokken 8 til 16. Hans livslange nysgerrighed og glæde ved livet har været smittende ud over det sædvanlige, siger Bo Skaarup til Ritzau.

Lige så stor Troels Kløvedals udlængsel var, ligeså stærk var gensynsglæden ved de hjemlige danske landskaber, fortæller Bo Skaarup.

- Udlængsel og hjemlængsel er tæt forbundne. Glæden ved at se Danmark var lige så stor for ham som at se en tropeø dukke op i horisonten.

Facebook
Twitter