'Eventyrøen' har plads til 350 børn: Folk tror, at det er en børnefabrik

Der er fordele ved en stor institution, men det kræver god indretning, mener leder for stor daginstitution.

I daginstitutionen Eventyrøen er de 264 børn delt op i teams, så de oftest kender dem, de færdes omkring. (Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

Plads til 350 børn, 20 stuer og 70 fastansatte på lønningslisten.

Det er nogle af kendetegnene ved Eventyrøen - en ny, stor daginstitution på Østerbro i Københavns Kommune, der både passer børnehave- og vuggestuebørn.

I øjeblikket går der 264 børn i institutionen, og størrrelsen gør, at der florerer nogle fordomme, fortæller pædagogisk leder, Beate Busse:

- Der er det der med, om det er en børnefabrik, om børnene kan finde rundt. Om de drukner, og om der er nærvær. Jeg tror, at folk forestiller sig et stort rum, hvor man løber rundt hulter til bulter.

Store institutioner frarådes

En ny undersøgelse fra Institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet har for første gang undersøgt, hvad daginstitutionernes størrelse betyder for børnenes trivsel, læring og udvikling.

Og resultatet tegner ikke godt for store institutioner som Eventyrøen. Hovedkonklusionen er nemlig, at der er så store udfordringer i de store daginstitutioner i forhold til at udvikle god pædagogik og styrke børnenes trivsel og udvikling, at de helt bør undgås.

- Vi ikke kan anbefale, at der bygges for store institutioner til børn. Hermed mener vi institutioner over 100 børn, siger Grethe Kragh-Müller, medforfatter til rapporten, psykolog og forsker på Aarhus Universitet.

Flere fordele ved stort hus

Beate Busse er dog uenig i, at Eventyrøen skulle adskille sig så meget fra mindre institutioner:

- Det er anderledes at arbejde i en stor institution, hvis man er personale i en stor institution. Men jeg kan ikke genkende, at det er så meget anderledes for børn og forældre.

Hun mener faktisk, at der er flere fordele, fordi de mange ansatte giver mulighed for at have personale, der kan noget forskelligt, samlet i samme hus.

Men hun erkender, at hun som leder har mindre kontakt til de enkelte børn og forældre.

- Jeg kan jo ikke nå ud til så mange børn og heller ikke til så mange forældre. Og det er selvfølgelig nyt i forhold til, hvordan vi kender daginstitutioner.

Indretning er vigtig

De store institutioner kan kun fungere lige så godt som de små, hvis afdelingerne i institutionerne er fysisk adskilt med egne pædagoger og egen legeplads, anbefaler undersøgelsen.

Og den pointe er Beate Busse med på:

- Det værste er, hvis man ikke får indrettet, så der er det nære i det store. Så ville jeg også få et billede på nethinden, som siger børnefabrik.

(Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

Beate Busse lægger vægt på, at børn og voksne på Eventyrøen er delt ind i teams, så de kender dem, de færdes omkring.

Og det fungerer, fortæller Anne Beck, der er mor til to børn i institutionen:

- Vi tænker ikke over i dagligdagen, at institutionen er så stor. Bygningen er lavet, så man er i et afgrænset område.

Du kan læse mere om DR Nyheders dækning af dagligdagen i daginstitutionerne på vores temaside.

Og hvis du har gode eller dårlige oplevelser fra en stor daginstitution, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til pasning@dr.dk.

Facebook
Twitter