Spånplader er slået for vinduerne. Rød maling skaller af stuehusets brædder. På gavlen af en garage hænger et basketball-mål uden net, og en plasticgynge er efterladt i græsset.
De forladte huse ligger i den såkaldte 'røde zone' ved Ørland Flystasjon i Norge. Her har det norske forsvar indtil videre opkøbt mere end 100 boliger, og flere er på vej.
På grund af støjen fra F35-kampflyet, som letter og lander fra flyvestationen bag stubmarken i det fjerne. Samme flytype, der om cirka fem år skal operere fra Skrydstrup i Sønderjylland i Danmark.
- Problemet er jo, at det bliver til en spøgelsesby, siger Hans Kristian Norset, der viser rundt blandt de forladte bygninger.
Video: Larmer helt ind i knoglerne
Præcis hvor meget, det larmer ved de forladte huse, er tydeligt, når en F35'er åbner for gassen til sin Pratt & Whitney turbofan-motor inde på flyvestationen. En motor, der er større og mere kraftig end i det gamle F16-kampfly.
Hans Kristian Norsets familie har siden 1947 boet på en anden ejendom i området. Slægtsgården er nu - efter forsvaret har opkøbt boliger - flyvestationens nærmeste nabo. Landingsbanerne ligger knap 350 meter fra hans eget velholdte stuehus.
Når Hans Kristian Norset drikker sin kaffe på terrassen, og flyene pludselig ‘bråker’ forbi, får han et chok.
Naboerne til Ørland Flystasjon har været vant til larmen fra F16-kampflyene i knap 40 år. Men F35 er anderledes. Meget anderledes. Lyden går i maven. Den får inventar til at ryste og glas til at klirre. Den 'bråker' mere, som på norsk bokmål både kan betyde larm, støj eller ballade.
- Man kan sammenligne lyden med en motorcykel. F16 er som en Honda eller Suzuki, mens F35 er en Harley-Davidson, der brummer mere. Det er en grovere og mere voldsom lyd, siger Hans Kristian Norset, der står i spidsen for den lokale interessegruppe for støjramte boliger ved Ørland.
Danske naboer venter på støjberegning
I 2023 kommer de første, nye F35-kampfly til Danmark. Netop nu venter flyvestationens naboer i spænding på beregninger, der skal afklare, hvordan Skrydstrup og omegn vil blive påvirket af larmen fra de nye fly.
Ikke mindst venter de på en model for, hvordan støjramte eventuelt vil blive kompenseret. F.eks med støjreducerende vinduer eller tilbud om opkøb. Det har den danske stat aldrig gjort før i forbindelse med en militær flyvestation.
I Norge har politikerne taget skridtet fuldt ud. Efter indledende diskussioner er der nu afsat, hvad der svarer til mere end en milliard danske kroner til støjisolering og opkøb af huse i et område, der er mere end 155 kvadratkilometer stort.
Området er delt op i to zoner. I den røde zone er det farligt for helbredet at bo, mener Forsvarsbygg, der er en del af det norske forsvarsministerium. Derfor får indbyggerne i den røde zone tilbudt opkøb af deres huse til markedspris.
I den gule zone bliver indbyggerne tilbudt støjisolering. I alt får 176 boliger tilbud om opkøb, mens 800 andre skal støjisoleres.
Støjtiltag i halvdelen af boligerne
Forsvarsbygg forventer, at arbejdet er gennemført inden året er omme.
- Der bor cirka 6.000 mennesker i Ørland. Vi arbejder med halvdelen af boligerne og er i kontakt med halvdelen af indbyggerne. Det er en kæmpe opgave, forklarer Carl Oscar Pedersen, der som ejendomschef i Forsvarsbygg har ansvaret for det store projekt.
En opgave, som de lokale håndværkere nyder godt af, når huse så langt væk som i nabokommunen 15 kilometer væk skal have støjisolerende gipsplader og nye vinduer.
Stort dilemma på slægtsgården
På sin slægtsgård står Hans Kristian Norset selv overfor en stor beslutning.
Som viceborgmester var han i sin tid med til at få F35-hovedbasen til Ørland. Et valg, der vil tilføre 2-300 nye arbejdspladser til den lille landkommune.
Men indsatsen for at få kampflyene til Ørland betyder også, at gården, som Hans Kristian Norsets bedstefar i sin tid byggede, nu er uønsket i den røde støjzone.
Inden året er omme, skal Hans Kristian Norset derfor beslutte, om han vil sælge sin gård og forlade området for evigt. Eller blive i larmen. Han hælder mest til det sidste. De rødmalede træhuse har stået der, siden propelflyenes dage. De skal nok overleve F35'eren også.
- Vi har ikke besluttet os endnu, men vi bliver med stor sandsynlighed boende. F35 har en levetid på 30-35 år. Men den her gård, håber jeg, den kan drives i mange generationer endnu, siger han.
Se mere om støj fra F35-kampflyene i nyhedsmagasinet 21 Søndag på DR 1.