arbejdsløse får uddannelse

Kun hver niende ledig fik mulighed for at uddanne sig i 2011, viser opgørelse. Det er et kraftig fald og problematisk, vurderer arbejdsmarkedsforsker.

Kun hver niende ledig fik mulighed for at uddanne sig i 2011, viser opgørelse. Det er et kraftig fald og problematisk, vurderer arbejdsmarkedsforsker.

Kun i et ud af ni tilfælde får arbejdsløse grønt lys til at tage en uddannelse som led i et aktiveringsforløb.

Det viser en opgørelse over jobcentrenes aktivering af modtagere af dagpenge i 2011, som fagforbundet Dansk Metal har foretaget. Det skriver Ugebrevet A4.

Ifølge den nye opgørelse blev der på landsplan de første ti måneder af 2011 givet 597.000 tilbud om aktivering af arbejdsløse. Heraf handlede kun 65.000 om uddannelse eksempelvis AMU-kurser, HF-kurser eller hele uddannelser.

Overraskende tal

At det kun er 11 procent, der får tilbudt et uddannelsesforløb, overrasker arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Thomas Bredgaard.

- Jeg ville tro, at flere fik et uddannelsestilbud. Det er et udtryk for, at man det seneste årti har lavet en ganske kraftig neddrosling af antallet af personer, der får uddannelsesaktivering, siger han til DR Nyheder.

Der er sket et stort skifte siden 1990erne, hvor op mod halvdelen af de arbejdsløse ifølge Thomas Bredgaard fik tilbud om længere uddannelsesaktivering, og det har konsekvenser.

- Det betyder, at vi ikke i samme grad som tidligere får opkvalificeret og omskolet den ledige arbejdskraft. Det kan være problematisk, hvis vi inden for kort tid får et opsving, hvor der kan blive mangel på arbejdskraft, fordi de ledige da ikke vil have de kvalifikationer, der vil blive efterspurgt, siger Thomas bredgaard.

Bolsjekursus i høj kurs

Hos Dansk Metal Aalborg oplever man tit arbejdsløse medlemmer, der i jobcentret får afslag på ønsker om ellers meget målrettede kurser. Det oplyser næstformand i afdelingen, Jesper F. Clausen.

- Der er arbejdsløse medlemmer, som i jobcentret har fået afslag på anmodning om svejsekurser. Netop svejsekurser ville ellers gøre det lettere for dem at få arbejde. I stedet er de blevet sendt på et aktiveringskursus, hvor de skulle koge bolsjer, siger Jesper F. Clausen til Ugebrevet A4.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen erkender, at der skal gøres noget på området:

- Vi skal have meget mere skub i uddannelsen af ledige. Den nuværende regering skal kendes på, at den er meget mere optaget end den tidligere regering af, at uddannelse er vejen frem til beskæftigelse, siger Leif Lahn Jensen til Ugebrevet A4 og fortsætter:

- Vi skal have opbygget et system, hvor den enkelte lediges behov, ønsker og muligheder bestemmer, hvad aktiveringen skal gå ud på. Hvis det er uddannelse, der skal til, så skal der uddannelse ti

Nye initiativer

Regeringens første initiativ på området bliver med virkning fra 1. april at fjerne det udskældte prisloft, der forhindrer mange modtagere af dagpenge i at komme på for eksempel et svejsekursus eller en stribe andre AMUkurser.

Leif Lahn Jensen stiller flere tiltag i udsigt.

- Hvis fagbevægelsen og arbejdsgiverne i trepartsforhandlingerne beder om at få meget mere skub i uddannelsen af ledige, vil vi lytte meget til dem. Der kan gøres meget mere for uddannelse, siger han.

FacebookTwitter