For få børn er vaccineret mod influenza: Nu skal også vaccinationscentre i brug

Indtil nu har børnene skullet vaccineres hos en praktiserende læge, men i et forsøg på at få flere til at tage imod tilbuddet udvides mulighederne.

Sundhedsstyrelsens mål er, at 75 procent af de to-seksårige bliver vaccineret mod influenza, men efter over en måned er 13,3 procent blevet vaccineret. (Foto: Scanpix)

Fra i næste uge kan også børn mellem to og seks år få deres influenzavaccine i vaccinationscentrene rundt omkring i landet.

Indtil nu har børnene skullet forbi en praktiserende læge for at få en næsespray med influenzavaccinen, men nu har Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner besluttet at udvide mulighederne.

Det sker, fordi opbakningen til influenzavaccination af de små børn ikke har været prangende.

SSI's seneste opgørelse fra 8. november viser, at 13,3 procent af børnene mellem to og seks år har fået et pust med vaccinen i næseborene. Det er et godt stykke fra Sundhedsstyrelsens mål om, at 75 procent af børnene i målgruppen skal vaccineres.

- Regionerne er opmærksomme på, at tilslutningen blandt børn er lav, og derfor bliver det nu nemmere for forældre at få vaccineret deres børn mod influenza, oplyser Danske Regioner i en mail.

Organisation: Vacciner bør gives i daginstitutioner

Opbakningen til at få sit barn vaccineret mod influenza er så relativt lav, fordi det har været for besværligt for børnefamilierne, mener formand for Forældrenes Landsorganisation, Signe Nielsen.

Hun fremhæver, at ikke alle praktiserende læger tilbyder at vaccinere børn mod influenza i år, og det har sendt flere forældre rundt i telefonkøer for at finde andre læger, der har tid til at vaccinere børn, som ikke er deres patienter.

Signe Nielsen tror dog ikke, at problemet er løst ved, at Sundhedsstyrelsen nu også gør det muligt at tage hen til et vaccinationscenter med de to-seksårige. Ifølge hende opfatter mange forældre det ikke som så nødvendigt, at deres barn får influenzavaccinen, at familierne kommer afsted til læge eller nu vaccinationscenter.

Hvis man skal nå målet om, at 75 procent af målgruppen skal vaccineres, er det ifølge Forældrenes Landsorganisation nødvendigt, at influenzavaccinationerne tilbydes ude i daginstitutionerne.

- Hvis de (Sundhedsstyrelsen, red.) gerne vil have, at alle de her børn skal vaccineres, så skal man derud, hvor forældrene og børnene kommer hver dag. Jeg tror ikke, at forældrene får det gjort, hvis det ikke sker der, hvor de afleverer deres børn, siger hun og foreslår, at eksempelvis sundhedsplejersker kunne give vaccinerne.

Det vil der jo også være udgifter forbundet med. Er det ikke alles ansvar, at man som forælder selv tager det besvær, der hører med, og kommer ned på et vaccinecenter?

- Det kan man godt sige, men der er også mange udgifter forbundet med, at børnene bliver ved med at være syge, siger Signe Nielsen og henviser til, at forældrene må blive hjemme for at passe den, samtidig med at det også vil resultere i syge pædagoger.

En af de forældre, der synes, det har været bøvlet at få sine børn vaccineret, er Anja Kraag. I modsætning til sidste år vaccinerer familiens egen læge ikke børn med influenzavacciner i år.

Anja Kraag har derfor måtte få fat i en anden læge, der vil vaccinere Naomi på seks år og Teo på tre, og det krævede ifølge hende lidt tålmodighed med forsøg hos forskellige læger og lange telefonkøer.

Hun kontaktede sin egen læge i starten af oktober, og over en måned senere er børnene stadig ikke blevet vaccineret - de har en tid hos en anden læge 21. november.

- Det er jo at vise samfundssind og være god mod sin familie, at man får vaccineret sine børn. Så jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at det skal være så besværligt, siger hun.

Om vaccinationscentre er en bedre løsning, kommer i hendes optik meget an på, hvor nemt det er at få en tid til børnene.

Teo på tre år og Naomi på seks skal vaccineres mod influenza, for at forsøge at skærme deres morfar, som er syg med kræft.

Vacciner gives et par måneder endnu

Siden 1. oktober har det været muligt for børn mellem to og seks år at få en gratis influenzavaccine. Den primære årsag er, at børn med influenza er meget smitsomme, og at det derfor vil kunne bremse spredningen til sårbare personer, hvis mange børn får vaccinen.

- Børn fra to-seks år får tilbudt influenzavaccination for både at undgå at belaste sundhedsvæsenet og for at beskytte personer, der er i øget risiko, skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Både børn og voksne kan blive vaccineret mod influenza frem til 15. januar.