Få dages regn redder sankthansaften i ellers knastør juni

Danske Beredskaber har ikke udstedt afbrændingsforbud nogen steder i landet i forbindelse med sankthansaften.

Der er udsigt til flotte sankthansbål på onsdag. Der er nemlig ikke afbrændingsforbud nogen steder i landet. (Arkivfoto) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der er udsigt til bål i massevis overalt i landet til sankthansaften på onsdag. For trods en meget varm juni er der ikke fundet behov for at lave afbrændingsforbud nogen steder i Danmark.

Det fortalte Bjarne Nigaard, sekretariatschef ved Danske Beredsskaber, der er de kommunale beredskaber, ved et pressemøde i dag.

- Til alle landets hekse; I kan godt finde kosten frem. Der vil være fri flyvning over hele landet på onsdag i forhold til sankthans, lød det fra Bjarne Nigaard.

Han understreger, at der dog som altid er afbrændingsforbud på Anholt.

Sidste år blev sankthans aflyst som følge af coronapandemien.

- Jeg tror ikke, at der i vores kreds er uenighed om, at lige præcis i år trænger vi til at få sendt hekse og dæmoner i en bestemt retning. Det vil vi ikke forhindre, sagde Bjarne Nigaard.

Regnskyl dæmper faren

Nyheden kommer måske ikke som en stor overraskelse efter vejret de sidste 24 timer.

Det er især det sidste døgns nedbør, der har haft en positiv effekt på brandfaren i landet. Efter en hedebølge, hvor mange steder i landet oplevede over 30 grader flere dage i træk, er der det sidste døgn kommet en del solide regnskyl. I Sønderjylland fik de i går næsten 17 milimeter regn på 20 minutter.

Samtidig er det generelle temperaturfald og danskernes gode bålvaner også medvirkende til den lave brandfare.

- Der er helt åbenlyst ikke behov for et afbrændingsforbud, sagde Rasmus Storgaard, der er beredskabsdirektør ved Beredskab Øst og som er ansvarlig for den gruppe, der tager beslutningen om afbrændingsforbud eller ej.

Til pressemødet præsenterede Bjarne Nigaard (til højre) og Rasmus Storgaard, beredskabsdirektør ved Beredskab Øst, indekset for brandfare. Bornholm er mørkere end de andre dele af landet, hvilket betyder, at risikoen er lidt større. (Foto: (C) DR Nyheder)

De nuværende vejrprognoser tyder heller ikke på, at brandfaren bliver større frem mod onsdag.

- På Bornholm skal man dog tænke sig særligt godt om i forbindelse med sankthansbål, sagde Bjarne Nigaard.

- Men det skal man selvfølgelig også alle andre steder, når man laver sit sankthansbål.

Tegner til at blive 'ret perfekt'

Prognoserne frem mod onsdag tyder også på, at vi undgår de to største jokere for en succesfuld bålfest: Regn og kraftig blæst.

Det fortæller vært på DR Vejret, Louise Gade Sig.

- Sankhansvejret onsdag aften tegner til at blive ret perfekt. I dagtimerne viser prognoserne lidt overskyet vejr og risiko for at rende ind i en lille byge, men som timerne går rydder vejrguderne mere og mere op i skyerne, så der ud på aftenen er plads til solskin, og det holder tørt, siger hun.

Samtidig bliver det halvlunt med omkring 20 grader, og især ind over land er vinden løjet af ved aftenstid og bliver bare svag-let.

- Det er supergodt, når vi skal lave bål. Ved kysterne kan det blæse lidt mere, men ikke noget, der spænder ben for bålfesten. Hvis prognosen holder bliver det alt i alt en flot midsommeraften, siger Louise Gade Sig.

Du kan følge med i, hvor stor brandfaren er i dit område på brandfare.dk, og du kan få Danske Beredskabers gode råd til en vellykket sankthansaften her.

Opdateret 14.20 med citater fra Louise Gade Sig.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk