Få et overblik: Se hvornår fotovognene typisk er på vejene

Fotovogne kører mest i begyndelsen af ugen og kun lidt i weekenden. Skæv kontrol er et problem, vurderer forsker.

ARKIVFOTO. Fartkontrollen er ikke jævnt fordelt på ugens dage. Den topper i begyndelsen af ugen og aftager så. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2015) (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Tirsdage og onsdage rykker fotovognen for alvor ud. 40 procent af fartkontrollen foregår de to dage, og så falder kontrollen ellers, som ugen skrider frem. Fredag får en bundplacering, når det gælder hverdage.

I weekenden sker kun 12 procent af fartkontrollen med fotovogn, viser tal for de seneste to år fra Rigspolitiet, som DR har fået aktindsigt i.

Det svarer langt fra til billedet for trafikulykker. For i weekenden sker hver fjerde færdselsuheld, hvor folk kommer til skade.

Trafikforsker Harry betegner det som tankevækkende, at politiet kører så lidt med fotovognen i weekenden.

- Hvis man aldrig oplever fotovogne i weekenden, kan man få fornemmelsen af, at der behøver man ikke lette på speederen.

FDM savner en rød tråd i færdselskontrollen.

- Der er flest trafikdræbte fredag og lørdag. Man kunne med fordel flytte indsatsen, siger afdelingschef Torben Lund Kudsk.

Weekend-farten dæmpes på andre måder

Fyns Politi fortæller, at de fleste borgere klager over høj fart i myldretiden om morgenen eller formiddagen. Derfor er der mest kontrol der.

- Vi måler altid fart i weekenden ofte i nærheden af større arrangementer, men vi har ikke samme personale til rådighed, siger politikommissær Preben Ingemansen, leder af operativ færdselssektion.

Rigspolitiet mener, at det er fornuftigt at sætte fotovogne ind, når der er mange biler på vejene.

- Weekendens fartulykker forhindres i højere grad på andre måder. Det kan være med patruljering og med hastighedskontrol med laser, fortæller Erik Terp, centerchef i Nationalt Færdselscenter.

Han oplyser, at politiet ikke kun kontrollerer hastighed med fotovogne, men også med laser og video. Fotovognene står dog for langt den største del af kontrollen.