- Så er der kornmark!, udbryder Jørgen Thorup, forsanger i Shu-Bi-Dua 2.0.
Ditte Andreasens arme ryger i vejret og begynder at svaje frem og tilbage i den klassiske publikumsbevægelse, der altid akkompagnerer hitsangen 'Danmark', når den spilles live.
Det virker en smule spøjst. For Ditte er den eneste person, der lytter med. Og Jørgen Thorup står ikke på en scene, som han plejer. Han sidder overfor Ditte i hendes dagligstue – og fyrer det ene Shu-Bi-Dua-nummer af efter det andet på sin akustiske guitar. Mens Ditte storsmilende skråler med på alle sangene.
- At få noget musik live hjemme i min stue betyder alt for mig. Det er glæden ved musik, og det er glæden ved at hygge mig sammen med en musiker, som kan fortælle nogle historier med sin musik, forklarer Ditte Andreasen.
Hun funderer et øjeblik. Så tilføjer hun:
- Det bidrager til lidt mere lys i mørket.
Den 48-årige førtidspensionist går normalt ikke til koncerter. Ja, faktisk kommer hun næsten ikke ud overhovedet. Hun døjer med smerter og kan kun gå med hjælp fra krykker eller rollator. For hun har været ramt af tre diskusprolapser, som har kostet hende en del af førligheden. For det meste sidder hun hjemme i lejligheden i Hillerød. Og hun føler sig ofte ensom, indrømmer hun.
Besøgsvenner spiller hjemmekoncerter
Men siden 2021 har mennesker som Ditte Andreasen kunnet opleve koncerter i deres eget hjem - takket være de 'Musikalske Besøgsvenner', kendte og mindre kendte danske musikere, der tager ud og spiller for ensomme, gamle eller syge.
Det er et initiativ udviklet af blandt andre ROSA (Dansk Rocksamråd), besøgsvennetjenesterne, lokale spillesteder og de danske kommuner.
Det er blevet til over 250 koncerter, siden musikerne stævnede ud første gang. Og turnéerne gennem de danske stuer er blevet en sand publikumsbasker.
- Normalt bygger koncerter på, at man samler rigtigt mange mennesker på ét sted. Men det er der nogle, der ikke er trygge ved, og som ikke kan se sig selv i. 'Musikalske Besøgsvenner' gør det muligt for flere mennesker at opleve livemusik, fordi det foregår i en tryg ramme – nemlig hjemme hos dem selv.
Det forklarer antropolog Amalie Munk Andersen, der har ledsaget initiativet som led i et forskningsprojekt for Aarhus Universitet.
Det viser sig, at der i mødet mellem musikere og besøgspersonerne opstår nogle situationer, som gør en koncert i hjemmet til noget helt særligt.
- Det at man kan se hinanden i øjnene og mærke hinanden gør det til en intim og nærværende oplevelse. Og så er der plads til at dele de følelser og fortællinger, som musikken fremkalder, fortæller Amalie Munk Andersen.
Se indslaget om de 'Musikalske Besøgsvenner' i 21 Søndag her:
Kan fremme sundhed og trivsel
Forskningsprojektet når frem til, at det musikalske møde i hjemmet kan fremme sundhed og trivsel hos besøgspersonerne. For eksempel når hidtil isolerede mennesker med ét oplever at blive set og hørt - måske endda af kendte musikere. Eller hvis de under koncerten får mulighed for at glemme deres dagligdag og for en kort stund bare leve i nuet, på samme måde som når andre mennesker går til koncerter.
- Mange af de besøgspersoner, vi har interviewet, fortæller, at de har haft mere energi eller haft det fysisk bedre, i dagene efter at en koncert har fundet sted. Så der er ingen tvivl om, at personerne selv føler, at det her er rigtig godt for dem, fortæller Amalie Munk Andersen.
De positive erfaringer ude i hjemmene har fået initiativtagerne bag 'Musikalske Besøgsvenner' til at fortsætte projektet og samtidig søsætte et nyt. Det hedder SOLO og er et koncertformat rettet mod sårbare unge. Folk, som måske elsker musik, men som føler sig utrygge ved at opleve den live, for eksempel på spillesteder.
I stedet får de unge tilbudt koncerter i mindre grupper og i små og mere overskuelige rammer – men ikke helt hjemme i deres stuer som i Besøgsvennernes tilfælde.
- Det hidtidige format er ikke en "one size fits all"-løsning. Nogle af de sårbare unge synes, at det kan være grænseoverskridende at have en fremmed i hjemmet. De kan også synes, det er for uoverskueligt at skulle træffe de nødvendige forberedelser, forklarer Amalie Munk Andersen.
Antropologen fra Aarhus Universitet skal også følge SOLO-projektet, som er startet i efteråret,
- Projektet er kommet stille og roligt fra start og har allerede høstet kærlighed og interesse fra både borgere og koncertarrangører, der har henvendt sig til os med forespørgsler på fremtidige koncerter. Håbet og målet er at projektet kan blive både bæredygtigt og langvarigt og sætte fokus på de mange glæder og sundhedsfremmende effekter som live-musikken kan give os,' fortæller Conny Jørgensen, direktør i ROSA.
Målet er at præsentere 100 SOLO-koncerter inden årets udgang.