overblikket: Dét genåbner i dag

Teatre, biografer og fitnesscentre kan slå dørene op igen for første gang siden før jul.  

Spillesteder kan igen tage imod gæster dog under en række krav. Eksempelvis skal gæsterne sidde ned og have et gyldigt coronapas. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)

Ude godt, hjemme bedst.

Sådan lyder et gammelt ordsprog, men for de af landets skoleelever, som alligevel har fået nok af at være hjemme, så er i dag en stor dag.

Nu kan alle elever i grundskolen nemlig vende tilbage til klasseværelserne på fuld tid.

Det er muligt, efter et flertal i Folketinget natten til tirsdag blev enige om at genåbne endnu mere som følge af en lavere coronasmitte end frygtet.

Få overblikket over, hvad der genåbner i dag herunder.

1

Op med pulsen igen

Fitnesscentre og svømmehaller åbner igen - dog med restriktioner på antal gæster såvel som med krav om coronapas. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Løfter du jern, spiller badminton eller svømmer baner, kan du nu igen få pulsen op eller tæve din træningsmakker bag nettet.

Indendørs idræt og fitnesscentre åbner helt mod fremvisning af coronapas og et forsamlingsloft, der følger det indendørs forsamlingsforbud, som på torsdag hæves til 25 personer.

Dog åbnes alene for ikke-kontaktsport for personer over 18 og 70 år, hvorimod de yngste og ældste kan kaste sig over den kontaktnære sport. Det står endnu ikke helt klart, hvad der tæller som kontaktsport. Kulturministeriet er på vej med en liste over, hvad der anses for kontaktsport.

Der vil være krav om bemanding i fitnesscentrene i åbningstiden for at sikre den fornødne kontrol med coronapas og afspritning. Det har allerede fået flere fitnesscentre i mindre byer til at melde ud, at de ikke kommer til at åbne nu.

2

Premierefilm og livemusik

Det danske rockband D-A-D gav en siddende koncert i oktober 2020. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)

I sidste genåbning var det museer, som igen kunne byde indenfor. Nu får landets biografer og spillesteder også lov til at sætte lyd og lys på danskernes kulturliv.

Der er dog krav.

Gæster skal have coronapas, og der må ikke være mere end 2.000 tilskuere adskilt i sektioner eller grupper med maks 500 i hver. Desuden skal alle gæster 'i al væsentlighed' sidde ned på faste pladser med retning mod scenen, biograflærredet, oplægsholderen eller lignende.

3

Grundskoler tilbage på fuldt blus

Fra i dag kan 5. til 8. klasse igen komme i skole på fuld tid - det samme gælder afgangseleverne, mens de mindste allerede er helt tilbage. (Foto: Tim K. Jensen © Scanpix)

De store elever på landets grundskoler kan i dag alle vende tilbage på fuld tid.

Det betyder, at landets folke- og friskoler igen er fuldt åbne for alle elever hele tiden.

Det er med en kraftig opfordring om, at både elever fra 12 år og op samt lærere lader sig teste flere gange om ugen, men det er ikke et krav.

4

Blandet genåbning til de unge

Afgangselever på ungdomsuddannelserne kan nu komme helt tilbage i den sidste tid op mod eksamen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Også alle landets erhvervsskoler kan i dag lukke sluserne helt op for samtlige elever.

ungdomsuddannelserne gælder det kun for afgangseleverne, hvor resten må vente lidt endnu og fortsat møde op halvdelen af tiden.

Her er der krav om to ugentlige test.

5

Få forelæsninger

På Bornholm er der dog allerede helt åbent, og det har der været siden den 1. marts. Dette er et arkivbillede fra en forelæsning før coronapandemien. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Når det kommer til universiteter, professionshøjskoler, kunstakademier og erhvervsakademier skal de studerende i store træk holde for lidt endnu.

Dog kan de studerende i hovedstadsområdet nu også møde op 30 procent af tiden med coronapas på samme måde som i resten af landet.

Først den 21. maj flyttes grænsen landet over, så de studerende kan møde op halvdelen af tiden, og det er de ikke tilfredse med.

6

Konferencer uden corona

Kravet om coronapas gælder, uanset om det er udendørs eller indendørs møder. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Fra i dag er det også muligt at afholde større møder og konferencer med 'erhvervsmæssige og faglige formål'.

Her må der være op til 1.000 deltagere i grupper opdelt på maks. 500, og igen skal deltagerne 'i det væsentlige' sidde ned og se mod oplægsholderen.

Kravet om coronapas gælder uanset, hvor mange der deltager i arrangementet, og uanset om det finder sted udendørs eller indendørs.

7

Udskældte regler skrottes

Også på restaurationer er der fortsat krav om et gyldigt coronapas. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Den noget ombruste 30-minutters-bookingregel er droppet, så fra i dag kan man igen impulsivt sætte sig på en café eller bestille en fad frisk fra hanen på den lokale bar, hvis det pludseligt frister.

Barer og restauranter skal fortsat lukke klokken 23.00, men hvis du holder en privatfest i lejede lokaler, kan festen nu fortsætte natten ud.

Det forudsætter dog, at 'deltagerne kender hinanden i forvejen', og 'at kun personer, der deltager i arrangementet, har adgang til serveringsstedet'. Det fremgår af genåbningsaftalen.

Desuden hæves forsamlingsloftet i dag til 25 indendørs og 75 udendørs.

Den seneste genåbningsaftale åbnede også for sommerens markeder og sommerlejre, mens den slukkede håbet helt for en række store festivaler, mens en række andre restriktioner bliver løftet over de næste måneder. Få overblikket over aftalen her og se, hvordan sommerens store arrangementer får lov at løbe af stablen her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk