overblikket: Her kan du få restvacciner - og så mange får dem

I fire regioner kan du skrive dig op til restvacciner. Kravene for opskrivning varierer dog fra region til region.

Når en vaccinationsdag er ved at være omme, kan der være vacciner i overskud. I fire regioner bliver de givet til tilmeldte borgere. (Foto: Grafik Morten Fogde Christensen)

I Danmark har lidt over 1,4 millioner mennesker fået første stik med en coronavaccine, og det tal bliver ved med at stige.

Ifølge den nyeste vaccinekalender fra Sundhedsstyrelsen er det for tiden frontpersonale og borgere i aldersgruppen 60-79, der bliver vaccineret.

Men hvis du ikke er en del af disse grupper, er der dog en lille mulighed for at få en forlomme i vaccinekøen. Du kan nemlig tilmelde dig til restvacciner.

Der er god stemning i Brønderslevhallen, hvor vaccinationen ledsages af musik fra Aalborg Symfoniorkester. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Og koncerndirektør for Region Syddanmark Kurt Espersen er glad for ordningen.

- Vi har initieret den her ordning, fordi vi ville være så kede af at spilde nogle vacciner. Så det er for at gøre vaccinationsprocessen så effektiv som overhovedet mulig, og en hindring mod at vacciner bliver smidt ud, siger han.

- Set fra vores side, så synes vi, at det fungerer godt. Der er rigtig mange, der melder sig til listen, og vi har forholdsvist nemt ved at ringe folk op, fortsætter han.

Restvaccinerne bliver fordelt forskelligt afhængigt af, hvilken region du tilhører. Ens for de fire regioner gælder det dog, at man skal tilmelde sig til listen på ny hver dag. Derudover skal du også kunne være på vaccinationsstedet inden for 30 minutter.

I Region Sjælland benytter man sig ikke af restvaccionationslisten.

Vi giver dig her overblikket over, hvordan du tilmelder dig listen med restvacciner, og hvad kravene for tilmelding er.

Region Hovedstaden

Sådan så vaccinekøen ud foran Øksnehallen i København, da den anden store vaccinedag løb af stablen den 12. april. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Siden 25. marts har man haft mulighed for at tilmelde sig restvacciner, men i starten var det kun borgere, der allerede var inviteret til vaccine, der kunne tilmelde sig.

Det er ændret nu, så alle kan tilmelde sig. Der er dog en meget lille chance for at få en restvaccine, hvis man er under 50 år.

Ligesom i Region Nordjylland skal man tilmelde sig listen inden klokken 13.30.

Siden 27. april og frem til nu har 18.131 borgere i gennemsnit skrevet sig op til restvacciner per dag. Aldersgennemsnittet for tilmeldte borgere er 45 år, og det er cirka imellem 20 og 25, der får tilbudt en restvaccine sidst på dagen.

Hvis du bor i regionen, kan du tilmelde dig her.

Region Midtjylland

I Region Midtjylland er der 19 kommuner, hvor Aarhus Kommune er den største. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

I Region Midtjylland kan du skrive dig op til restvacciner frem til klokken 11. Regionen melder, at de ringer dig op sidst på dagen.

Det er kun borgere, som i forvejen er inviteret til at modtage en vaccine, der kan tilmelde sig listen.

I sidste uge skrev 7.981 borgere sig op til restvacciner og 243 af de vacciner blev givet. Regionen oplyser, at tallene er cirkatal.

Regionen har haft tilbuddet siden 11. marts, og du kan tilmelde dig her.

Region Syddanmark

Region Syddanmark vaccinerede den første dansker mod Covid-19. (Foto: Tim K. Jensen © Scanpix)

Hos Region Syddanmark har man indført en aldersgrænse for tilmelding. Man skal være fyldt 60 år, da der er stor interesse. Man kan dog godt komme på listen og være under 60 år, hvis man allerede har modtaget en invitation til vaccination.

Man skal tilmelde sig til listen inden klokken 14, og regionen ringer i de fleste tilfælde sent på eftermiddagen eller først på aftenen.

Regionen har siden 30. marts til nu modtaget cirka 14.000 tilmeldinger. Det giver et snit på 1988 tilmeldinger per dag.

Der er ikke et samlet regionalt tal for, hvor mange der får restvacciner sidst på dagen, oplyser Region Syddanmark.

Du kan tilmelde dig listen her.

Region Nordjylland

I Region Nordjylland dækker man over 11 kommuner og et areal på 7.884 kvadratkilometer. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hvis du bor i Region Nordjylland, og godt kunne tænke dig et skud restvaccine i overarmen, kan man tilmelde sig listen fra midnat og frem til klokken 13.30 hver dag.

Hvis du er en af de heldige, der får tilbudt en restvaccine, kan du forvente et opkald fra regionen mellem klokken 15 og 19 på den pågældende dag. Det er dog allerede inviterede borgere og ældre personer, der prioriteres først.

Region Nordjylland har kørt med tilbuddet siden 19. marts.

Du kan tilmelde dig til listen her.

Region Sjælland

Sådan så det ud, da de første vacciner ankom til Region Sjælland tilbage i december. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Som den eneste region udbyder Region Sjælland ikke en opskrivning til restvacciner. De gør det på en lidt anden måde.

Regionen oplyser, at hvis der er restvacciner tilbage, forsøger man at rykke vaccinationen af en anden borger frem, som er fra samme målgruppe som den ikke fremmødte borger.

Dernæst prioriterer regionen at give restvacciner til kommunernes frontpersonale.

Du kan læse mere her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk