overblikket over genåbningen: Det må du fra i dag med de nye regler

Butikkerne åbner igen, og man må nu samles 25 personer til udendørs idræt og foreningsaktiviteter.

I dag er det officielt blevet forår. Og ikke nok med det - det er også blevet tid til næste del af genåbningen af samfundet.

De nye regler træder nemlig i kraft i dag, og de betyder blandt andet, at det nu bliver muligt at gå i forretninger og købe tøj eller bytte julegaver.

Men det er ikke det eneste.

Genåbningen påvirker nemlig også store elever, små butikker og forskellige udendørs fritidsaktiviteter. Lempelserne blev besluttet i sidste uge og ligger med få undtagelser helt i tråd med de indstillinger, som regeringens ekspertgruppe og sundhedshedsmyndighederne kom med i mandags.

Lempelserne gælder fra i dag, og du kan få hele overblikket her.

Nu åbner butikkerne

(Foto: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

De såkaldte udvalgsvarebutikker, som sælger eksempelvis sko, møbler eller tøj, kan nu åbne igen, så længe butikken ikke er større end 5.000 kvadratmeter.

Aftalen afviger en smule fra ekspertgruppens anbefaling, ved at butikker, der er større end 5.000 kvadratmeter, som eksempelvis bolighuse, bilforhandlere eller byggemarkeder, kan åbne for kunder, der møder op fysisk i butikken. Her skal kunderne dog bestille en tid for besøget.

Lempelsen gælder ikke for butikker, som ligger i storcentre. Her skal udvalgsvarebutikker stadig holde lukket.

Zoo og Tivoli kan slå dørene op

(Foto: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

Udendørs kulturinstitutioner får også lov til at lukke portene op. Det kan eksempelvis være zoologiske haver og forlystelsesparker som Tivoli, der har aktiviteter, som foregår udendørs.

Det bliver dog med krav om, at besøgende skal fremvise dokumentation for negativ test, som højst er 72 timer gammel.

Zoologiske haver i både København, Odense og Aalborg har meldt ud, at de endnu ikke er klar til at åbne. De håber på at være klar på torsdag.

Da reglerne først var klar i sidste uge, er der risiko for, at andre udendørs kulturinstitutioner heller ikke har nået at kunne åbne endnu.

Flere må dyrke sport sammen

(Foto: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

De, der dyrker udendørs sport, kan nu også se frem til mere aktivitet. Her hæves forsamlingsforbuddet fra de nuværende 5 personer, som gælder på offentlige områder, til 25 personer, hvis der altså er tale om idræts- og foreningsaktiviteter.

Dermed bliver det igen muligt at samle sit fodboldhold til en kamp mod ærkerivalerne eller at tænde op ved bålstedet med spejdergruppen. Det fremgår dog af aftalen, at det skal være aktiviteter, der "foregår i organiseret regi".

Ekspertgruppen indstillede til, at det kun blev hævet til 20 personer, og dermed afviger aftalen også en smule her.

I Nordjylland og Vestjylland åbnes mere

Der kommer til at gælde nogle særlige regler for dele af landet herunder i Nordjylland og Vestjylland, som må åbne yderligere.

I Nordjylland og Vestjylland kan alle afgangselever i grundskoler og på ungdoms- og voksenuddannelser komme tilbage hver anden uge. Det betyder, at halvdelen af eleverne kan møde den ene uge, mens den anden halvdel kan møde ind den anden uge.

Det er dog "under forudsætning af test to gange om ugen," lyder det.

I grundskolen bliver det ikke et krav, men der vil komme "en kraftig opfordring til to test om ugen" for de større elever, mens elever på ungdomsuddannelser ikke må møde op, medmindre de får taget test.

Efterskolerne i landsdelene får lov til at åbne for samtlige elever. Også dem, der ikke bor i landsdelene.

Det kan udbredes til flere steder i landet 15. marts, men kun hvis smittetallene tillader det.

Bornholmerne får de største lempelser

(Foto: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

Bornholm kan de fra i dag få en noget mere normal hverdag, end man kan i resten af landet. Her kan samtlige skoleelever og studerende fra i dag møde op med friskklippet hår og en piercing alt efter temperament.

Alle klassetrin i grundskolerne, på øens efterskole og højskole samt videregående uddannelser kan åbne helt med samme testkrav som i Nord- og Vestjylland.

Og som det eneste sted i landet kan øens liberale serviceerhverv også igen tage imod kunder. Det gælder eksempelvis frisører, tatovører og køreskoler. Her er det dog et krav, at kunderne har en negativ coronatest, der er højst 72 timer gammel.

Desuden hæves det generelle forsamlingsforbud fra fem til ti, hvor det i resten af landet er fem - medmindre der altså er tale om organiseret idræt eller anden foreningsaktivitet.

Efterskoler og mere genåbning i sigte

(Foto: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

Ud over de konkrete tiltag skal der nu regnes på, blandt andet hvad det vil betyde for smitten, hvis resten af landets efterskole- og højskoleelever kan komme tilbage på skolerne 15. marts.

Der vil også tages stilling til, om resten af landets afgangselever skal tilbage 15. marts, mens deadline for resten af landets elever nu hedder 6. april.

Aftalen blev præsenteret på et pressemøde i onsdags og er indgået med partiene i rød blok med undtagelse af Alternativet, mens blå blok forlod forhandlingerne, kort efter de var begyndt.

FacebookTwitter