Fabrikant af H1N1 vaccine har intet erstatningsansvar

Virker vaccinen mod H1N1 ikke efter hensigtet, viser det sig nu, at det er umuligt at lægge sag an mod medicinalfirmaet bag. Det danske stat har overtaget ansvaret.

Hver tredje dansker skal vaccineres mod Influenza A, også kaldet H1N1. Men det viser sig nu, at det er umuligt at anlægge erstatningssag mod det medicinalfirma, der leverer vaccinen til danskerne - hvis vaccinen ikke virker efter hensigten eller ender med at give bivirkninger.

Det er medicinalgiganten GlaxoSmithKline som leverer vaccinen. Den skal gives til nøglepersoner som politi, brandvæsen, sundhedspersonale og personer med et svækket immunforsvar.

Staten har overtaget ansvaret

Men staten har altså måttet acceptere, at medicinalfirmaet ikke har nogen form for erstatningsansvar, hvis der er bivirkninger. Det bekræfter Statens Serum Institut overfor TV AVISEN.

Og den administrerende direktør ved Statens Serum Institut, der der står bag købet af vaccinen mod den seneste influenzapandemi, erkender, at kontrakten er usædvanlig:

- I normale kontrakter har medicinalfirmaet ansvaret, hvis der er nogen problemer med bivirkninger, eller hvis vaccinen ikke virker. I det her tilfælde der har den danske stat overtaget det ansvar, siger Niels Christian Strandberg Pedersen i TV AVISEN.

Regeringer og virksomheder verden står i kø for at sikre sig den nye vaccine. Og Danmark var derfor tvunget til at acceptere klausulen, forklarer han.

- Dengang vi gik i gang, der forsøgte vi at få ændret det. Men det var kravet fra vaccinefirmaerne, at de ville have en ansvarsfraskrivelse, siger Niels Christian Strandberg Pedersen i TV AVISEN.

Else Smith: Ingen særlige risci

At det er staten, der har overtaget ansvaret fra medicinalvirksomheden, kommer bag på den socialdemokratiske sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen:

- Det er helt nye oplysninger for mig. Det viser jo, hvor hastigt det her beredskab nu bliver sat sammen. Både i Danmark og internationalt. Og det kan jo være med til at give en frygt hos nogle mennesker, om de tør tage vaccinen, siger hun i TV AVISEN.

Men forebyggelseschefen i Sundhedsstyrelsen afviser, at der er grund til bekymring.

- Vi har ikke nogen grund til at antage, at der skulle være nogle særlige risici. Det er en særlig vaccine. Den bliver produceret som beredskabsvaccine, og derfor er der nogle overvejelser om, hvordan man skal bruge den. Men vi er ikke bekymrede for sikkerheden på den måde, siger Else Smith i TV AVISEN

Socialdemokraterne mener, at medicinalselskabet bør påtage sig en del af ansvaret - hvis noget mod forventning går galt.

Vi påtager os ansvaret for at vaccinen er rigtig

Den danske stat har betalt 50 millioner kroner for at få vaccinen som et af de første lande, og betaler derudover omkring 35 kroner per dosis.

Men på trods af, at vaccinen kan give store indtægter til medicinalvirksomheden GlaxoSmithKline, så mener afdelingsdirektør Niels Abel Bonde ikke, at virksomheden bør påtage sig et eventuelt økonomisk ansvar overfor de eventuelle brugere.

- Vi påtager os ansvaret for, at vi har produceret vaccinen rigtigt. Myndighederne definerer kravene til vaccinen, og vi lever op til de krav. Og dermed påtager vi os ansvaret for vaccinen derfra, siger Niels Abel Bonde i TV AVISEN.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk