Facebook: 24nyt er smidt ud på grund af 'ikke-autentisk adfærd'

Ekspert vurderer, at det er på grund af købte likes.

(© DR Grafik)

I dag har Facebook valgt at lukke en side med tusindvis af følgere, som tilhører mediet 24nyt.

Facebook har hidtil kun villet bekræfte, at de har valgt at lukke siden ned.

Men nu kommer de lidt nærmere, hvad begrundelsen er.

Facebook siger til DR, at de har lukket 24nyts facebookside på grund af “ikke-autentisk og vildledende adfærd". Facebook har indtil videre ikke uddybet, hvad det konkret betyder.

Oversat betyder det med al sandsynlighed, at Facebook lukker 24nyt, fordi de har pumpet sig kunstigt store ved at købe likes, vurderer Johan Farkas, som forsker i sociale medier på Malmø Universitet.

18.100 likes på én dag

En kortlægning fra DR viser nemlig, at 24nyt fik 18.100 likes på én dag i 2017, hvilket udgør halvdelen af alle de likes, mediet havde frem til i dag.

- Det at få 18.000 likes over natten for et dansk medie, som ikke har så mange likes i forvejen, tyder på, at man kunne være ude og købe dem, siger Johan Farkas.

Han bakkes op af Robert Ormrod fra Aarhus Universitet:

- Det er meget sandsynligt, at det er købte likes. Det er en lidt for stor stigning til, at det kan være naturligt, siger han.

Købte likes er også i strid med Facebooks regler, forklarer Johan Farkas fra Malmø Universitet.

- Det overskrider Facebooks retningslinjer, og det er det, det tyder på, at der er blevet gjort her, hvilket er problematisk. For et medie er det noget, vi burde have højere forventninger til, at de ikke gør.

Facebook afviser censur

Facebook understreger, at deres beslutning ikke har noget med 24nyts islam- og indvandrerkritiske fokus at gøre. Selvom 24nyt er blevet kritiserer for misinformation, er det ikke det, Facebook reagerer på, forlyder det.

Mens Facebook understreger, at det ikke er det journalistiske indhold, der har fået dem til at lukke 24nyts side, har 24nyt en anden tolkning.

Mediet skriver på deres hjemmeside, at de mener, der er tale om censur fra Facebooks side.

- Det er kendt, at især indvandrerkritiske personer og medier udsættes for Facebooks censur, lyder kommentaren fra mediet i en artikel.

Netavisen linker også til en ny side på Facebook, som allerede er oprettet under samme navn. Den side er dog også blevet lukket efter ganske få timers levetid.