Facebook fjerner Biden-kritisk nyhed: 'Republikanerne mener, at deres stemmer bliver undertrykt'

En historie om USA's præsidentkandidat er blevet blokeret på Twitter og Facebook.

En historie om Joe Biden og hans søn Hunter Biden er blevet blokeret på flere sociale medier. (Foto: Jim WATSON © Scanpix)

Twitter og Facebook har blokeret en historie om den amerikanske præsidentkandidat Joe Biden, lavet af den konservative tabloidavis New York Post.

Historien handler om påståede korrupte forbindelser mellem Joe Biden og en ukrainsk forretningsmand.

Med kun tre uger til det amerikanske valg er det noget, der har gjort USA's præsident, Donald Trump, rasende. Han synes nemlig ikke, at den historie skulle være fjernet.

- Det er forfærdeligt, at Facebook og Twitter har fjernet emails med beviser relateret til søvnige Joe Biden og hans søn Hunter i New York Post, skriver han på Twitter.

Strammer grebet om fake news

Men der er en god grund til, at de to virksomheder har blokeret historien. Det mener i hvert fald Astrid Haug, der er ekspert i sociale medier.

- De har erkendt, at det, der sker på deres platforme, kan have afgørende betydning for valgresultatet den 3. november. Sociale medier er en meget vigtig komponent i valgkampen.

Derfor har de ifølge eksperten også strammet gevaldigt op i forhold til, hvad de tillader på deres platforme. Især når det gælder falske nyheder og misinformation om Biden og Trump.

Ungdomspartier uenige

Vi har taget fat i to personer, der er vant til at bruge Twitter og Facebook, når der er valgkamp - nemlig Chris Bjerknæs, der var formand for Dansk Folkepartis Ungdom under folketingsvalget i 2019 og Sofie Lippert, der er landsforkvinden for SF Ungdom, og også var det under valget.

De to har et meget forskelligt syn på, om de sociale medier skal blande sig i, hvilke historier der florerer på platformene.

Sofie Lippert vil gerne have, at der bliver modereret - så der ikke bliver spredt falske nyheder.

- Grundlæggende er vi tilhængere af, at ting, der er fake news (red: falske nyheder), bliver censureret væk og fjernet fra sociale medier.

Mange mennesker får ifølge hende nemlig kun deres nyheder fra for eksempel Facebook - og så skal man altså kunne stole på indholdet der, mener hun.

- Det er de fleste menneskers primære kilde til nyheder. Hvis den er fyldt med misinformation, så kan en stor gruppe borgere sidde med et forkert billede af virkeligheden.

Hensyn til ytringsfrihed er vigtigst

På den anden side af debatten står Chris Bjerknæs, der har været frontmand hos DF's ungdomsparti.

Og selvom han aldrig selv har oplevet, at noget af DFUs indhold er blevet fjernet, så synes han stadig ikke, at de sociale medier skal blokere for noget information.

- Jeg synes, at alt indhold må være der. Jeg går ind for fuld ytringsfrihed, så længe man ikke opfordrer til vold. Det er en grundlæggende rettighed, man skal have. Især under en valgkamp, siger han og tilføjer:

- Hensynet til ytringsfrihed vejer tungest.

For Chris Bjerknæs er der ikke nogen grund til at fjerne fake news. Han tror sagtens, at brugerne selv kan afgøre, hvad der er sandt, og hvad der ikke er.

- Man skal heller ikke gøre folk dummere, end de er. Platforme som Twitter og Facebook skal ikke gøres til dommere over, hvad der er rigtigt og forkert. Det tror jeg, at man skal overlade til brugerne selv at navigere i, siger han.

Men det argument køber Sofie Lippert ikke. For hende handler det ikke om, om folk er kloge eller dumme, men derimod om, at vi som læsere ikke selv har tid til at tjekke op på alle historier.

- Alle folk kommer ikke til at sætte sig ned og faktatjekke hver oplysning, der popper op på deres Facebook.

Det kender hun i hvert fald fra sig selv.

- Det er ofte, at jeg selv bare ser en overskrift og så registrerer den uden at dykke ned i det, der ligger bag, siger hun.

Fake news eller mundkurv?

Og ligesom de to nuværende og tidligere ungdomspolitikere, så har reaktionerne i USA også været meget forskellige alt efter, hvem man spørger.

For både republikanerne og demokraterne er enige om, at de sociale medier skal reguleres, men ikke enige om hvorfor.

- Republikanerne mener, at deres stemmer bliver undertrykt på sociale medier. Demokraterne mener, at sociale medier er ophav til konspirationsteorier og fake news, siger Astrid Haug.