Facebook hjælper politiet med at stoppe drabsvideo

Men videoen vil alligevel altid eksistere på internettet, siger ekspert.

Facebook har flere tusinde mennesker ansat til at hjælpe deres digitale redskaber med at lede efter stødende materiale på det sociale medie. (Foto: ANN WANG © Scanpix)

Voldsomme optagelser cirkulerer lige nu på nettet.

Den godt et minut lange video viser muligvis drabet på danske Louisa Vesterager Jespersen eller norske Maren Ueland. Om det med sikkerhed er tilfældet, arbejder både PET, det norske Kripos og de marokkanske myndigheder på at verificere.

Videoen florerer blandt andet på Facebook.

Kunstig intelligens hjælper

Derfor har det danske politi indledt et samarbejde med det sociale medie om at stoppe videoens virtuelle rundtur.

Det fortæller Martin Ruby, som er Facebooks chef i Danmark.

- I sager som denne har vi et dedikeret team, der er i dialog med myndigheder såsom dansk politi med det samme, skriver han i en mail.

- Vi tillader ikke indhold på vores platforme, der forherliger eller opfordrer til terror eller massemord, og vi bruger både mennesker og kunstig intelligens-systemer til at fjerne den slags indhold, så hurtigt vi kan, fortsætter han.

Men selv hvis Facebook har held til at slette videoen fra siden, betyder det ikke, at den ikke fortsat lever sit eget liv på resten af internettet.

Det fortæller Jacob Mouritzen, der er partner og ekspert i sociale medier i kommunikationsbureauet Mindshare.

Vil altid eksistere

Han forklarer, at selv om politiet arbejder intenst på at få videoen fjernet fra internettet, er det så godt som umuligt.

- Hvis der er en hjemmeside i Bangladesh eller Ghana, der gerne vil have den op, så kan de jo lægge den op. Det er meget svært at trawle hele internettet for en bestemt video. Der er ikke en 'slet alt'-knap, som politiet kan trykke på, og så er den væk, siger han.

Derfor vil man fra nu af relativt let kunne søge sig frem til den grumme video, siger han.

Facebooks indsats gør dog, at langt de fleste danskere ikke vil støde ind i den tilfældigt, når de bruger internettet.

- Hvis de gør deres arbejde godt nok, skal man ikke frygte at komme til at se den på sine sociale medier, eller at den bliver sendt til ens børn.

Tidligere i dag kaldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) videoen for "forfærdelig". I løbet af lørdag er en anden video i relation til sagen desuden dukket op.

Sagen kort

  • Den 24-årige danske kvinde Louisa Vesterager Jespersen og hendes 28-årige norske veninde Maren Ueland blev fundet døde i mandags i et øde bjergområde ved Toubkal-bjerget tæt på bjerglandsbyen Imlil ca. en times kørsel syd fra Marrakesh.

  • De var på julerejse i Marokko og havde de seneste dage været på vandretur i Atlasbjergene, hvor de camperede.

  • Marokkanske myndigheder efterforsker dobbeltdrabet som en terrorhandling, fordi en af i alt fire anholdte mænd har en forbindelse til en ekstremistisk gruppe.

  • Derudover indikerer den omtalte drabsvideo, at der kan være tale om terror, lyder det fra myndighederne.

  • De fire personer, som er anholdt, blev alle pågrebet i Marrakesh.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter