Facebook indfører nyt forbud mod 'hvid nationalisme'

Det sociale medie ændrer kurs efter kritik for ikke at have fjernet hadbudskaber.

Mennesker med et mål om at udbrede hvid nationalisme skal have det sværere, lyder det fra Facebook. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Efter længere tids pres ændrer Facebook nu politik og forbyder budskaber, der kan karakteriseres som hvid nationalisme.

Det indflydelsesrige sociale medie har indtil nu skelnet imellem det, de kalder budskaber om 'hvidt overherredømme' og 'hvid nationalisme og separatisme'. Førstnævnte har været forbudt længe.

Men det giver ikke længere mening at adskille 'hvid nationalisme' fra tanker om et hvidt overherredømme, lyder erkendelsen nu i et indlæg skrevet af Facebook.

- Det står klart for os, at de her begreber er dybt forbundet med organiserede hadgrupper, og det bør ikke være en del af Facebook, hedder det. Forbuddet gælder også på Instagram.

At der er en trussel fra hvide højrenationalister med tanker om hvidt overherredømme kom til udtryk for nogle uger siden, da en gerningsmand skød og dræbte 50 mennesker i to moskeer i New Zealand, mens han streamede det direkte på sin Facebook-profil.

Ifølge Facebook er det nye forbud i høj grad et resultat af samtaler med borgerrettighedsgrupper og eksperter, der har krævet ændringer.

Som led i Facebooks nye politik vil brugere, der søger på indhold relateret til et hvidt overherredømme, blive tilbudt hjælp til at forlade hadgrupper via gruppen Life After Hate.

Svært at definere

Facebook understreger i deres indlæg, at det hele tiden har været forbudt at skrive og sprede indhold, der er hadefuldt og krænker folk på baggrund af race, etnicitet og religion - og at det også har inkluderet indhold om 'hvidt overherredømme'.

Den nye politik fra Facebook efterlader dog stadig tvivl hos flere eksperter, der mener, at det sociale medie får en stor opgave i at definere, hvad indhold om 'hvid nationalisme og separatisme' egentlig er.

- Vil det for eksempel inkludere hadefulde ytringer rettet mod muslimer, sorte, jøder, flygtninge og folk fra LGBTQ-segmentet? Det er fortsat uklart, siger Madihha Ahussain, der er advokat i Muslim Advocates, til New York Times.

Samme avis spurgte for et par år siden professor Eric Kaufmann, hvordan man egentlig skal forstå begrebet 'hvid nationalisme'.

- Det er ideen om, at national identitet skal bygges op omkring hvid etnicitet, og at hvide mennesker derfor nødvendigvis må udgøre den største del af befolkningen og styre samfundet med alt, hvad det indebærer, lød det.