Facebook overvåger chatten i Norden

Facebook fanger samtaler, der indholder tegn på kriminel adfærd. Brugerne melder selv også mistænkelig adfærd.

Facebook fanger samtaler, der indholder tegn på kriminel adfærd. Brugerne melder selv også mistænkelig adfærd. (© Colourbox)

Forbrydere skal ikke føle sig trygge, selv om de taler om deres ugerninger i den private Facebook-chat.

Den sociale platform bekæmper nemlig kriminalitet med et intelligent program, som opsnapper mistænkelige ord i samtaler. Hvis det sker, bliver Facebooks overvågningspersonale varskoet.

- Vi overvåger slet ikke hver eneste samtale, men samtaler med mistænkeligt indhold dukker op hos os, så kan vi tage stilling til, om det er noget, en myndighed gerne vil vide, forklarer Facebooks talsperson i Norden, Frida Löwengren.

Facebook: Nødvendigt med kontrol

Hun forklarer, at det er nødvendigt at kontrollere brugerne på Facebook, fordi der ligesom ude i den virkelige verden findes personer, som ikke kan holde sig til loven.

- Og det er jo ikke meningen, at de skal have frit spil til deres aktiviteter på en så stor platform som Facebook, siger Frida Löwengren.

Og overvågningen er som udgangspunkt ikke ulovlig.

Professor: Positivt med overvågningen

Det er faktisk positivt, når et socialt medie går ind og overvåger chat for kriminel aktivitet, mener professor i Jura ved Aalborg Universitet, Søren Sandfeld Jakobsen.

- Det viser socialt ansvar, når sociale medier tager forebyggende skridt for at forhindre, at deres tjeneste bliver brugt til ulovligheder, siger han til Ritzau.

Han påpeger dog, at overvågningen ikke må være for voldsom i forhold til, hvilke kriminelle aktiviteter man leder efter, hvis overvågningen skal være lovlig.

- Man skal jo ikke skyde gråspurve med kanoner, siger han.

Facebook opsnappede sex-chat

Facebook overvågning i USA opsnappede i marts en aftale om et seksuelt møde mellem en mand i trediverne og en kun 13-årig pige i Florida i Amerika, og forhindrede det planlagte sexovergreb.

Men det er ikke kun den alvorlige kriminalitet, der kan få opmærksomhed.

- Der er ingen grænse for hvor stort noget skal være. Vi accepterer ingen former for kriminel opførsel. Det er den bedste måde at beskytte platformen og vores brugere på, siger Frida Löwengren.

Også i Norden har Facebooks overvågningsteam kontaktet lokale myndigheder med kendskab til planer om kriminalitet.