Facebook tvinger skole til at fjerne bryst-billeder

Eriksminde Efterskole har sat ligestilling og censur på dagsordenen gennem et kunstprojekt. Billederne er nu blevet fjernet fra Facebook.

Eleverne på efterskolen har byttet rundt på drengenes og pigernes overkrop i deres kunstprojekt, som har sat gang i debatten på Facebook. (Foto: © Screenshot / Facebook, Eriksminde Efterskole)

Et kunstprojekt om ligestilling og censur fra eleverne på Eriksminde Efterskole fik i går en del opmærksomhed på Facebook.

Normalt når skolens opslag ud til omkring 13.000 mennesker, men denne gang var der hele 300.000, der så de billeder, som skolen havde lagt ud.

Nu er projektet blevet fjernet, efter Facebook har truet skolen med at lukke dens profil.

Hvad skal censureres?

Projektet består af en række billeder af eleverne kun iført underbukser, hvor de har fået photoshoppet deres overkrop, så drengene har fået pigernes bryster og omvendt.

De bryster, som drengene har fået på, er dog ikke fra de piger, man ser ansigt og underkrop på.

 

Formålet var at starte en debat om, hvordan man censurerer bryster og hvorfor.

Klara Asta Kirk er elev på efterskolen, og hun synes, at kunstværket har en vigtig betydning.

- Jeg synes, at det er en meget vigtig debat at tage, fordi der i tiden er et meget stort pres omkring unge kvinder, og hvordan de skal se ud og deres krop. Og når man ser, at vestlige medier generelt kan finde på at censurere kvinders bryster, men ikke mænds, så kan man ikke lade være med at tænke 'hvorfor?', siger hun til DR Nyheder.

- Det var jo en invitation til Facebook - hvad skal censureres, og hvad skal ikke censureres? Og det var en klar tilbagemelding: Det skal alt sammen censureres, siger skolens forstander Søren Kristensen.

En sejr for ungdommen og kunsten

Kravet om censur kom i går aftes, da Facebook truede med at lukke skolens Facebook-profil.

- I aftes fjernede de et billede og skrev til os, at vi skulle fjerne lignende billeder, ellers ville de lukke vores profil, siger Søren Kristensen.

Derfor valgte skolen at fjerne billederne helt, men de er dog alligevel tilfredse med udfaldet af projektet.

- Vi har sat noget i gang med det kunstneriske udtryk og er meget tilfredse med den måde, som det er blevet taget imod på og den debat, det har skabt, siger Søren Kristensen og fortsætter:

- Det er en sejr for ungdommen og for kunsten.