Facebook vil lave en ny valuta med navnet 'Libra': Forbrugerrådet Tænk er skeptisk

'Libra' skal være en global valuta og en finansiel infrastruktur, siger Facebook selv.

Facebook præsenterede 'Libra' i juni i år. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Det er længe siden, at valuta kun var sedler og mønter, og nu kommer der måske endnu en spiller på banen.

Det verdensomspændende sociale medie Facebook lancerede for et par uger siden, at de nu vil lave en valuta, som mediet kalder for 'Libra'.

Men den idé har mødt hård modstand fra amerikanske politikere, der i går havde Facebook til høring i senatet, som er Kongressens ene kammer.

Hvis 'Libra' bliver en realitet, vil det svare til, at milliarder af mennesker kan gå rundt med den samme valuta, og at du kan overføre penge til alle i verden. Præcis som du kan i dag med med for eksempel MobilePay - blot uden en bank som mellemstation.

Facebook selv siger, at 'Libra' skal være 'en global valuta og en finansiel infrastruktur', som bliver bygget af det sociale medie og ved hjælp af en ny udgave af den krypterede teknologi, som også bruges af bitcoin-valutaen.

På baggrund af Facebooks tidligere sager om datalækager og misinformation tvivler de amerikanske kongresmedlemmer på, at firmaet evner at håndtere en ny, international og digital møntfod.

'Betalingsdata er noget af det mest følsomme'

Herhjemme på dansk jord er vicedirektøren fra Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe, også skeptisk, og han er især nervøs for de betalingsdata, som Facebook vil få adgang til, hvis 'Libra' bliver en realitet.

- De bedyrer selv, at de vil lave vandtætte skotter mellem det her og deres øvrige system, men hele Facebooks univers er bygget op om at tjene penge på data, siger Vagn Jelsøe og uddyber:

- Betalingsdata er noget af det mest følsomme, vi overhovedet har. Hvis du ved, hvad folk køber, så ved du rigtig meget om dem.

Det er uvist, præcis hvordan 'Libra' ender med at være skruet sammen, hvis det kommer fra idé-plan til virkeligheden. Der er også nogle regler, der skal overholdes, når der arbejdes med pengeoverførsler og valuta, forklarer Simon Ousager, der underviser i det, der kaldes blockchainteknologi.

- Facebooks forretningsmodel er jo at sælge reklamer og måden at sørge for, at de reklamer er mere værd, er ved at vide mere om brugerne, siger han og uddyber:

- Vi ved stadig ikke helt, hvordan Facebook vil adskille Facebook-platformen fra 'Libra'-platformen, men desto mere de ved om Facebook-brugere, desto mere værdifuld bliver den her reklameplads.

Ifølge eksperten får betalingsløsninger som Mobilepay, straksbetaling eller kreditkort faktisk meget sparsom data om de enkelte køb.

- Betalingsindløserne ved nødvendigvis ikke, hvad du køber, men hvis du bygger et system som bitcoin, vil der være en masse offentlig tilgængelig data om de her transaktioner, og det vil være nemmere at finde ud af, hvad pengene er blevet brugt på, siger Simon Ousager.

Og det er lige præcis det, der bekymrer vicedirektøren i Forbrugerrådet Tænk, for ifølge ham er data i dag lig med magt.

- Det første, jeg tænker, når jeg hører ordet Facebook, er handel med mine data, og det gør mig selvfølgelig bekymret. Ligemeget hvad Facebook siger.

Organisation bag 'Libra' placeres i Schweiz

Valutaen vil ifølge Facebook blive styret af det, Facebook kalder 'The Libra Association', som består af en række firmaer som eksempelvis Mastercard, Uber og Visa. Målet er, at Facebook vil nå de 1,7 millarder mennesker verden over, der ikke har adgang til en bankkonto, skriver The Guardian.

Facebook siger, at de selv vil trække sig fra 'The Libra Association', når det er blevet lanceret i 2020, og at 'The Libra Associoation' bliver en non profit-organisation med base i Schweiz.

Lige præcis placeringen af den her organisation får heller ikke klapsalver hos forbrugerrådet Tænk.

- I den traditionelle banksektor har vi en meget stram regulering, og det er ikke særlig betryggende, når vi hører, at 'Libra' bliver underlagt det schweiske banktilsyn. De er ikke berømt for stram kontrol, siger vicedirektør Vagn Jelsøe.

Interessant, hvis 'Libra' bliver en realitet

I dag er du også godt beskyttet, hvis du betaler med eksempelvis kort, forklarer Vagn Jelsøe.

- Hvis Facebook ikke kan etablere et tilsvarende system, må vi råde folk til at holde sig til kort fortsat, når de handler på nettet.

Men det kan gå hen og blive ret interessant, hvis 'Libra' bliver en realitet, siger ekspert Simon Ousager:

- Det man skal tænke på, at vi i Danmark har både Mobilepay, straksoverførsler, Apple Pay. Det er der ikke så mange andre lande, der har. Når du så skal til at overføre penge over landegrænser, begynder de systemer, vi har, at være forholdsvis langsomme og ineffektive.

Facebook har planer om at lancere 'Libra' i 2020, men der er stadig en del ting, der skal falde på plads, før det bliver en realitet.

- Det er jo et fremtidsmonster det her, og Facebook siger rigtig mange ting om, hvordan det vil blive. Foreløbig kan vi bare have nogle opmærksomhedspunkter og så håbe, at der bliver taget høje for dem, men bekymret må man være, konstaterer vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk Vagn Jelsøe.

Kilder: CNN, The Guardian, New York Times.

Facebook
Twitter