Facebooks nye stil: Vil lukke hadprædikanters profiler i Danmark

Facebook vil ikke længere tillade, at deres platform bruges til at sprede had.

Formand for Stram Kurs, Rasmus Paludan, er en af dem, der har fået blokeret sin Facebook-profil. (Foto: DADO RUVIC)

Facebook har for nylig lukket et dansk, højreorienteret medie ved navn '24nyt' ned med den begrundelse, at de har en "ikke autentisk og vildledende adfærd".

Og nu fortæller Facebooks politiske chef i Norden, Martin Ruby, at de også er klar til at lukke private personers profil ned i Danmark, hvis de bevidst spreder had via Facebooks platform.

- Hvis man bobler helt over af had, så skal man ikke være der. Det vil vi ikke have. Det betyder, at der er nogle ting, man ikke må skrive og sige på Facebook, siger Martin Ruby og refererer til nedgørelse af religion, seksualitet eller etnicitet.

Martin Ruby er politisk chef for Facebook i Norden. (Foto: Carsten Snejbjerg)

Og senest i går skrev Facebook i en pressemeddelelse så, at de permanent udelukker tre offentlige personer fra den yderste højrefløj i USA.

Det sker med den begrundelse, at Facebook anser dem som "farlige" med det indhold, de deler til deres følgere og dermed også millioner af Facebook-brugere.

Det er ikke første gang de tager standpunkt i forhold til ekstremistiske budskaber. I marts blev budskaber, der kan karakteriseres som hvid nationalisme forbudt.

Det indflydelsesrige sociale medie skelnede indtil da imellem det, de kalder budskaber om 'hvidt overherredømme' og 'hvid nationalisme og separatisme'. Førstnævnte har været forbudt længe.

Lægger mærke til problemmagere

Facebook tillader ikke hadtale på deres platform. Det står i deres retningslinjer, som man siger god for, når man laver en profil på hjemmesiden.

Det er ikke unormalt, at retningslinjerne dagligt bliver brudt af danske brugere, men for første gang fortæller Facebook nu, at de er klar til at fjerne nogle profiler permanent for at stoppe spredningen af hadretorik på deres platform.

- Vi lægger mærke til dem, der kommer i problemer med vores regler konstant, siger Martin Ruby og fortsætter:

- Der må gerne være en hård debat på Facebook, men når det bobler over i had, så trækker vi selvfølgelig en streg i sandet.

Vil ikke være sandhedspoliti

Facebook har tidligere fået kritik for at vende det blinde øje til, når deres platform bliver brugt som kanal til deling af misinformation.

Facebook afviser at have en blacklist over brugere, der bryder retningslinjerne ofte. (Foto: Torben Christensen /Scanpix © Josh Edelson / AFP)

Men i TV Avisen i går aftes slog Martin Ruby fast, at det ikke er deres ansvar som privat selskab at være sandhedspoliti og lukke ned for, hvad nogen kan opfatte som usandt.

Det er kun klare eksempler med racisme og misinformation, de sigter efter.

Det, at Facebook lige nu kun har bandlyst højreekstreme profiler, skal derfor ikke ses som politisk, understreger Martin Ruby:

- Vi er ikke optaget af, om de er højredrejede, venstredrejede eller aktivister for dyrerettigheder. Vi er mere optaget af deres adfærd, lyder det.

Rasmus Paludan blokeret

Facebook bekræfter over for DR Nyheder, at formand for Stram Kurs, Rasmus Paludans profil er blevet blokeret i en måned.

Kommunikationschef i Norden for Facebook, Peter Münster skriver:

- En blokerings længde afhænger blandt andet af overtrædelsens karakter og antallet af tidligere overtrædelser. Vi bekræfter, at Rasmus Paludan i noget tid har været midlertidigt blokeret på Facebook, skriver Peter Münster.

Ifølge Kristeligt Dagblad har Facebook blokeret Paludan med henvisning til et billede på Paludans profil, som omhandlede kriminalitet begået af muslimske migranter, der angiveligt strider mod Facebooks retningslinjer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk