Fædre glæder sig over udsigt til længere barsel: Barnet har brug for begge forældre

EU-lande har besluttet, at to måneders barselsorlov fremover bliver øremærket til mænd.

Kevin Berndtz Johansen (tv) og Nikolaj Kristiansen (th) så gerne, at de kunne være sammen med deres barn i længere tid. (Foto: DR Nyheder)

For ti måneder siden gik veerne i gang hos Nikolaj Kristiansens kæreste. De strøg på hospitalet og blev forældre, og de to ugers øremærket barsel, som han er berettiget til, gik i gang.

Men i fremtiden kan de to uger blive til to måneder, efter flere EU-lande i dag har besluttet at øremærke barsel til mænd.

Og det er en positiv nyhed, mener Nikolaj Kristiansen fra Aars i Nordjylland, der arbejder som arbejdsmand for NOC Byg.

- Det vil helt sikkert gøre, at mange flere går hjemme og er med til at opleve deres børns udvikling. Jeg ville helt klart have sagt ja til mere barsel end de to uger. Jeg tror også, at min kæreste vil synes, det er positivt, at jeg var med til at opleve de ting, som hun oplever hver dag, men som jeg går glip af, fordi jeg er på arbejde. Jeg vil få stor glæde af det, siger han.

Fædre vil gerne have mere barsel

Nikolaj Kristiansen er ikke den eneste, der gerne så, at det var muligt at få mere øremærket barsel.

En undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder fra 2016 viser, at 21 procent af mænd i Danmark gerne vil holde mere barsel.

Dagens beslutning er positiv for ligestillingen i Danmark, mener Kenn Warming, der er specialkonsulent i ligebehandling ved Institut for Menneskerettigheder.

- Som det ser ud nu, holder kvinder ni gange længere barselsorlov end mænd, og det er en kraftig skævvridning. Ud fra et ligestillingsmæssigt perspektiv er det en rigtig god idé, at vi får en mere ligelig fordeling af barselsorloven mellem mor og far. Vi kan se fra de andre nordiske lande, at øremærket barsel virker. Det gør, at mænd tager længere orlov, siger han.

Ifølge Kenn Warming er det en fordel for både kvinder og mænd, hvis mænd tager mere barsel. Der er nemlig en række ligestillingsmæssige problemer ved den fordeling, der er i dag.

- Vores undersøgelser viser, at halvdelen af alle kvinder oplever at blive diskrimineret i forbindelse med graviditet og barselsorlov. Og en fjerdedel af mændene. Så der er en meget stor forskel i forhold til diskrimination, fordi arbejdsgivere har et større incitament til at diskriminere kvinderne, da de er væk i længere tid. Hvis mændene får mere barsel, vil det være med til at bløde op for det, siger han og fortsætter:

- Derudover får manden ikke det tætte bånd til barnet, som moderen gør, fordi han er fraværende i langt højere grad.

Brug for begge forældre

Nikolaj Kristiansens kollega Kevin Berndtz Johansen er ligeledes positiv over, at der er udsigt til mere øremærket barsel. Han har en dreng på otte måneder og har forhandlet sig til omkring halvanden måneds barsel ud over de to uger.

Det er netop forholdet til sit barn, der har gjort, at han har ønsket at holde mere barsel.

- Det er vigtigt, at begge forældre er på barsel. Barnet har brug for begge forældre både i forhold til opdragelse og nærvær. Jeg vidste, at jeg ville have mere barsel end to uger. Jeg ville ikke gå glip af noget, men forsøge at få det hele med, siger han og fortsætter:

- Jeg har fået mange gode oplevelser, jeg vil kunne huske resten af livet. Det er meget positivt. Man går glip af mange ting, fordi der på bare en uge sker meget.

Debat har manglet substans

Øremærket barsel til mænd har løbende været diskuteret på Christiansborg. Skiftende regeringer har været imod, og den nuværende er ikke en undtagelse.

Den danske beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) stemte imod, da ministerrådet i dag skulle tage stilling til spørgsmålet på et møde i Luxembourg. Han har tidligere forklaret, at den enkelte familie skal have lov at indrette sig, som den finder det bedst.

Kenn Warming har fulgt den seneste tids debat om EU's ønske om at lave en regulering på området, og ifølge ham, har det handlet for lidt om fordelene ved øremærket barsel til mænd og for meget om EU's rolle.

- I debatten herhjemme er det i høj grad blevet en diskussion om, hvorvidt man er for eller imod EU og regulering. Det har flyttet fokus fra substansen – nemlig hvor vigtigt det er, at vi kan få mænd til at tage mere barsel. Og det er en stor skam, siger han og fortsætter:

- I mange danske hjem er der ikke en fri forhandling om barsel. Derfor giver det god mening, at der fra politisk hold bliver sat ind, så vi kan rykke ved ligestillingen på den måde. Men det havde været meget bedre, hvis Christiansborg-politikerne selv var kommet frem til at øremærke mere barsel til mænd, når vi ved, at det virker, siger han.

Lovforslaget skal nu forhandles på plads med Europa-Parlamentet, før det endeligt bliver vedtaget.