Fædre kommer i klemme på grund af forældet lov

Det er næsten umuligt at få anerkendt biologisk faderskab, hvis man først opdager, at man har et barn, efter barnet er seks måneder gammelt.

Det kan være umuligt at få ret til at se sit barn, fordi Børneloven er forældet. (© Colourbox)

Ifølge Børneloven skal det fastlægges, hvem der er far til et barn, inden for de første seks måneder af barnets liv.

Og finder man ud af, at det er den forkerte, der er angivet som far, er det næsten umuligt at ændre. Men den regel er forældet, og både Foreningen Far og Red Barnet vil have den fjernet.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Hvis man først opdager efter seks måneder, at man er biologisk forælder, så er det meget meget vanskeligt og nogle gange umuligt at få det anerkendt, siger Jesper Lohse, der er formand for Foreningen Far til DR Nyheder.

Faren ved ikke, han er far

Ifølge ham opstår problemet, fordi en mand ikke nødvendigvis får at vide, når han er blevet far.

- Måske tror morens ægtemand, at han er faren. Hvis han så efter seks måneder finder ud af, at han ikke er far, jamen så skal han stadig betale børnebidrag de næste 18 år.

- Omvendt er det helt normalt for os i Foreningen Far at opleve, at fædre lige har fundet ud af, at de har et barn på fire, otte eller 16 år, og de kan ikke få anerkendt deres biologiske forælderskab, siger Jesper Lohse.

Afskaf seksmåneders-reglen

Det problem er blevet mere almindeligt i takt med de sociale mediers fremmarch, forklarer Gitte Jakobsen, der er socialrådgiver i Red Barnet.

- Der er stor sandsynlighed for, at man i dag med eksempelvis Facebook kan komme i kontakt med sit barn eller far, siger hun.

De to er enige om, at problemet kunne afhjælpes ved at afskaffe seksmåneders-reglen.

- Det er klart, at der er en lang række etiske dilemmaer, når der er en biologisk far, der skal på banen, der ikke tidligere har været det. Men det må ikke afholde fra at give barnet mulighed for at kende sit biologiske ophav, siger Gitte Jakobsen.

Facebook
Twitter