Fældet af PET - bøde på festival kostede praktikplads

En bøde for besiddelse af hash på en Roskilde-festival kom til at koste Jens en praktikplads i udenrigsministeriet, selv om den ikke kom på straffeattesten.

En bøde på Roskilde Festival blev dyr for Jens.

I PET's seneste beretning kan man læse, at over 33.000 personer blev sikkerhedstjekket i 2011.

Der findes dog ingen opgørelser over, hvor mange personer der hvert år ikke bliver godkendt på baggrund af PET's sikkerhedstjek.

Sidste år var Jens en af dem, der blev fældet af undersøgelsen.

Chokerende afslag

Siden 2008 har Jens studeret statskundskab, og i foråret lykkedes det ham at få en af de eftertragtede praktikpladser på en udenlandsk ambassade.

Han skulle arbejde for Udenrigsministeriet på en ambassade i udlandet, og pladsen krævede derfor, at han blev sikkerhedsgodkendt. Så han sendte troligt sine papirer til PET i vished om, at hans straffeattest var ren.

- Jeg glædede mig rigtig meget til at komme af sted, og jeg begyndte straks at ordne de praktiske ting med udlejning af lejligheden, fortæller Jens.

To måneder før han skulle af sted, kom der et brev fra Udenrigsministeriet. Han var ikke blevet sikkerhedsgodkendt til praktikpladsen. I brevet stod der, at afslaget skete på grund af en 'bøde i henhold til Loven om euforiserende stoffer".

Jens blev straks klar over, at sagen stammede fra Roskilde-festivalen året før. Her blev Jens og en kammerat taget med otte gram hash af nogle civilbetjente.

Det kostede Jens en bøde på 2000 kroner, men han tænkte straks på sin fremtid. Derfor spurgte han betjentene, om der kom til at stå noget på hans straffeattest. Det gjorde der ikke, forsikrede de ham. Sagen ville kun betyde noget, hvis han søgte ind til politiet.

- Derfor slog jeg det ud af hovedet igen. Jeg skulle jo ikke være politimand. Så da jeg fik brevet fra Udenrigsministeriet, blev jeg chokeret, siger Jens.

Ingen ret til forsvar

Efter at have sundet sig oven på chokket blev Jens vred, fordi han følte sig uretfærdigt behandlet. Så han ringede til sagsbehandleren fra Udenrigsministeriet, som havde behandlet hans sag.

- Jeg understregede for ham, at det var sket på en festival. Det gjorde en forskel, syntes jeg. I øvrigt havde jeg kun prøvet at ryge hash et par gange før, siger Jens.

Men sagsbehandleren fortalte ham, at de ikke kunne være sikre på, at han ikke havde et misbrug af narkotika.

Det fik ikke Jens til at give op. Han spurgte, om de ikke kunne forhøre sig hos hans familie, venner eller andre, som kunne forklare dem, at Jens ikke tog stoffer, og at han altid havde haft styr på sine ting.

Men det var ikke muligt. Sagsbehandleren forklarede, at Udenrigsministeriet havde foretaget et skøn, og de havde lagt vægt på mængden af hash, og at det kun var et år siden.

Der var mulighed for at prøve igen om et par år, hvis Jens huskede at fortælle om hash-sagen, lød beskeden.

Der var ikke mere at gøre.

Uretfærdigt behandlet

Jens måtte acceptere, at han ikke fik jobbet på ambassaden, men det var en svær pille at sluge.

- Jeg var sindssygt skuffet og bare træt af det hele. Det var svært at overskue at tænke mere på det, så jeg gik i gang med at lede efter en anden praktikplads. Jeg kunne jo ikke vente på, at jeg måske kunne blive godkendt, fortæller han.

Principperne i, at man skal sikkerhedsgodkendes, før man kan komme ud og repræsentere Danmark, forstår Jens udmærket. Alligevel er han i dag træt af den behandling, han fik.

- Jeg synes, det var uretfærdigt. Det var et skøn, de bedømte mig på, ikke en regel. Og jeg fik ingen mulighed for at bevise, at jeg ikke var misbruger, fortæller Jens.

Efterfølgende har Jens fundet en praktikplads i Bruxelles, hvor han skal arbejde for en interesseorganisation. Det krævede ingen sikkerhedsgodkendelse, men blot en ren straffeattest.

Jens er et opdigtet navn, da han er bange for at skade sin karierre fremover. Hans rigtige identitet er kendt af redaktionen. Udenrigsministeriets sikkerhedskontor, der tog beslutningen om Jens, ønsker ikke at citeres i artiklen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk