Fællesskaber på Facebook spirer frem: 'Vil du have mit overskudsmad?'

Danskere deler flittigt gratis mad på forskellige Facebook-grupper.

På to år har Stop Spild Lokalt bredt sig til 108 byer i Danmark (ARKIV). (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Vil du gerne undgå madspild og i stedet lade maden komme andre mennesker til gavn?

Det er der mange mennesker, der kan sige ja til - og én af dem er Rasmus Erichsen.

Han stiftede som 17-årig for to år siden organisationen og Facebook-gruppen Stop Spild Lokalt i sin hjemstavn Korsør.

Rasmus Erichsen driver organisationen frivilligt, og især to ting får drivkraften frem i ham.

- For det første taler vi om et klimaproblem, der er et af de største problemer i verden. Derfor er det vigtigt, der bliver gjort noget, og at der bliver gjort en forskel, men det er også, fordi det hjælper rigtig mange mennesker hver eneste dag, fortæller han.

I dag har Stop Spild Lokalt spredt sig til 108 byer, som hver har sin gruppe på Facebook med tilsammen knap 60.000 medlemmer.

Fokus på klima og miljø hjælper

I grupperne deles overskudsmad fra både private og forretninger gratis ud. Ifølge organisationen løber det op i fem til syv ton mad i gennemsnit om dagen.

Et andet eksempel er gruppen Mad Gives Væk, som har lige over 3400 medlemmer. Her gives mad, der er i overskud, også gratis væk.

Derudover er der også grupper med flere tusind medlemmer, hvor der generelt gives gratis ting væk - heriblandt også mad.

Og Facebook er et effektivt redskab til at organisere folk, fortæller Jesper Tække, der er lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet, da næsten alle i Danmark er på det sociale medie - på tværs af generationer, social klasse og køn.

- Når man får en mulighed, som de digitale medier giver os, for at vi kan kommunikere i nye mønstre, så skubber det til noget, der har ligget latent, men som først kommer til at blomstre, i og med muligheden opstår.

At det lige netop er grupper mod madspild, der hitter, er heller ikke tilfældigt, mener han.

- I og med at der er større fokus på klima og miljø, er det som om, det får vind i sejlene nu. Det giver mening for rigtig mange mennesker.

Velfærdspolitik spiller også ind

Det er ikke kun miljø- og klimadagsordenen, der spiller ind, fortæller lektoren.

- Vi har været vant til i Danmark at have en velfærdsstat, der står for, at alle har det, de skal bruge, og det begynder så at halte lidt nu, fordi ydelser er skåret så langt ned, lyder det fra Jesper Tække.

- Helt almindelige mennesker kan derfor se, at der er er noget mad til overs, og at nogle andre kan bruge det. På den måde kan de sætte sig selv i spil og skabe noget identitet omkring det og på den måde være den gode giver.

Begyndte som en fritidshobby

Rasmus Erichsen læser til daglig på HHX, og at Stop Spild Lokalt skulle vokse sig så stort i løbet af de to år, som organisationen har eksisteret, kommer bag på ham.

- Vores plan var egentlig bare at lave en Facebook-gruppe i Korsør, hvor jeg er fra, og så håbede vi på 500 medlemmer. Det skulle egentlig bare være en for sjov hobby ved siden af skolen.

De 500 medlemmer nåede gruppen allerede i løbet af den første aften.

I dag bruger Rasmus Erichsen også en del tid på projektet for at få det til at fungere – og han bruger derfor sine pauser mellem timerne lidt anderledes end sine skolekammerater.

- Mange af mine frikvarterer går med, at jeg skal snakke i telefon eller skrive mails eller lave noget på Facebook. Det er det samme, når jeg kommer hjem og skal videreudvikle det hele tiden. Det kræver en del.

Facebook
Twitter