Fængselsansattes formand: Direkte skadelig at sænke kriminel lavalder

Formanden for Kriminalforsorgsforeningen, John Hatting, afviser de fire borgerlige parties forslag om at sænke den kriminelle lavalder til 12 år.

John Hatting fra Kriminalforsorgsforeningen afviser blå bloks forslag om at sænke den kriminelle lavalder til 12 år. (Foto: DR © DR)

Det vil ikke gavne hverken de unge eller samfundet, hvis den kriminelle lavalder bliver sænket, mener formanden for Kriminalforsorgsforeningen, John Hatting.

Han langer ud efter blå blok som foreslår, at børn ned til 12 år skal omfattes af et særligt straffesystem.

- Forslaget er direkte skadeligt, siger han.

Ingen argumenterKrimina

- Der findes ikke et sagligt argument for at sænke lavalderen, siger John Hatting, der er mangeårig socialfaglig ekspert på området og har bidraget til en bog om den kriminelle lavalder.

De borgerlige partiers formænd Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF), Anders Samuelsen (LA) og Søren Pape Poulsen (K) foreslår i en kronik i Berlingske, at der laves en ungdomsdomstol og en ungdomskriminalforsorg for de helt unge mellem 12 og 17 år, der begår kriminalitet.

Ifølge John Hatting har en kriminel lavalder i sig selv ingen præventiv effekt.

Skaber negative attituder

Derimod er konsekvensen af en sænket kriminel lavalder, at der kommer flere kriminelle, mere kriminalitet og flere ofre, fordi unge ved ophold i fængsler eller andre former for sikrede institutioner udvikler "asocial adfærd, asociale attituder og en negativ opfattelse af samfundet".

Derudover viser forskning ifølge formanden, at jo senere unge kriminelle bliver omfattet af det mere etablerede afsoningssystem, jo større er sandsynligheden for, at det lykkes for de unge at finde andre interesser, få en uddannelse og arbejde i stedet for at køre fast i en kriminel karriere.

Også SF og Socialdemokraterne tager afstand fra de borgerlige partiers forslag.

/ritzau/