Fængselsansattes personlige oplysninger lagt på nettet

590 ansatte i Kriminalforsorgen har i tyve dage fået lagt følsomme oplysninger på nettet.

Dansk Fængselsforbund kalder det fuldkommen absurd, at følsomme data kan slippe ud via en it-leverandør. (Foto: Martin Ballund © Scanpix)

I 20 dage hen over årsskiftet lå hundredvis af statsansattes cpr-numre, navne, funktioner og ansættelsessted frit tilgængeligt på internettet på en testside, som it-leverandøren Miracle arbejdede med, skriver Politiken.

Datalækket blev kun opdaget, fordi en ansat i Kriminalforsorgen på en tilfældig søndag googlede sit eget navn og fik rækken af fortrolige oplysninger frem på skærmen.

Sagen er hidtil ukendt i offentligheden, men Kriminalforsorgen, Udenrigsministeriet og Socialstyrelsen bekræfter over for avisen, at de er berørt af Miracles persondatalæk.

Socialstyrelsen og Udenrigsministeriet kan ikke oplyse, hvad og hvor mange der er berørt af lækket, men Kriminalforsorgen har 590 ansatte, heriblandt mange fængselsbetjente.

Fængselspersonalet er udsat for vold, trusler, chikane og hævnaktioner fra tidligere indsatte og kriminelle grupperinger, og derfor bliver de oplært i at bevæge sig med stor forsigtighed på internettet.

- Når man i en institution som vores med det trusselsniveau, der er fra fangerne og også udenfor murerne, så er det fandeme ikke særligt heldigt, at vores personlige data ligger og flyder rundt på nettet, siger Kim Østerbye, formand i Fængselsforbundet.

Google skanner kontinuerligt nettet og laver kopier af hjemmesider, og derfor kunne man finde oplysningerne via søgemaskinen i de 8 første dage af januar, skriver Politiken.

/ritzau/