Fængselsbetjent: Der vil være vold, som man kommer til at være en del af

- Når jeg er i dialog med de indsatte, så ligger der ofte en konflikt og ulmer, siger Steffen Winther.

(Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)

Når 37-årige Steffen Winther møder ind på sit job i Enner Mark Fængsel, så er han indstillet på, at arbejdsdagen kan blive voldelig.

Sådan er det, når man er ansat som fængselsbetjent i et hus med indsatte, der har begået hård vold eller narkokriminalitet.

- Som fængselsbetjent skal man gøre sig helt klart fra starten, at der vil være sure og tvære indsatte, som kan reagere uhensigtsmæssigt. De taler ikke samme sprog som os andre, og de har ikke har samme tilgang til verden som du og jeg, siger Steffen Winther efter en kollega er blevet skudt i benet af ukendte gerningsmænd ved Nyborg Fængsel.

- Der vil være voldsepisoder, som man kommer til at være en del af, måske ikke i første række, men på en eller anden måde, fortsætter han.

Steffen Winther har været fængselsbetjent i Enner Mark Fængsel cirka 10 kilometer vest for Horsens i ni år. Han har set eskaleringen i antallet af episoder med vold og trusler mod fængselsbetjente på tæt hold og er selv en del af den statistik, der vidner om flere end 3.000 sager fra 2007 til 2015 og udsigten til flere end 500 episoder i 2016.

- Der er blevet slået ud efter mig, hvor jeg har afværget, og så har nogle af mine kollegaer hørt fra en indsat, at andre indsatte planlagde at opsøge mig uden for fængslet, siger Steffen Winther.

Det gjorde de ikke. Men truslen, slaget og en række mindre verbale krænkelser har gjort Steffen Winther mere utryg, end han var, da han startede i jobbet.

Det er blevet mere råt at være fængselsbetjent, understreger Steffen Winther.

- Det er det i høj grad. Det var ikke noget, man tænkte så meget over dengang. I morges sagde min leder, at vi skal huske at passe på hinanden. Også når vi har fri. Det er stærkt bekymrende.

Konflikten ulmer

Den 37-årige fængselsbetjent fortæller om et større pres fra de indsatte, som blandt andet kommer til udtryk ved, at betjentene konstant bliver testet.

- Kravene fra de indsatte er blevet flere, og der er blevet en hårdere stemning. Hvis en indsat beder en betjent om noget og ikke får det ønskede svar, så beder de en anden betjent om det samme, så det går i ring.

Steffen Winther erkender, at der hele tiden vil være modstridende interesser mellem indsatte og fængselsbetjente, og at ikke alle indsatte kan håndtere, at autoriteterne kan diktere deres hverdag.

-Når jeg er i dialog med de indsatte, så ligger der ofte en konflikt og ulmer lige under overfladen.

Den konflikt kan blive antændt af ting, som fra udenforstående kan virke som småting, for eksempel hvis dørene til de indsattes celler bliver åbnet fem minutter over syv i stedet for klokken syv om morgenen, hvor dagen starter for de indsatte.

Visitationer

Antallet af visitationer har heller ikke gjort noget godt for forholdet mellem fængselsbetjent og indsat.

Én gang hver dag skal en fængselsbetjent visitere en af de indsatte plus en celle. Det betyder, at hele cellen skal gennemgås. Alle den indsattes ejendele skal kontrolleres, ligesom tremmer, murværk og elinstallationer skal det.

Og så skal den indsatte tjekkes. Personen tager tøjet af, og betjenten gennemgår alle folder i tøjet, bukselommer og kraver. Og han kontrolleres i munden, under armene, under fødderne, i håret og mellem ballerne.

- De skal gå ned på hug, mens de er nøgne. Så er det svært at have noget siddende, siger Steffen Winther.

Den kontakt med de indsatte er der ifølge fængselsbetjenten fra Enner Mark blevet cirka dobbelt så meget af, efter reglerne omkring visitation af de indsatte er blevet strammet op.

- Før var det lidt mere uklart, hvad vi skulle gøre. Nu har vi et visitationsskema, og så vil der altid være visitationer, som ligger udover, for eksempel ved nyindsatte eller ved urinprøver, siger Steffen Winther.

Trods vold, trusler og et forhold til de indsatte, der bliver stadig mere råt, har han ingen planer om at skifte job. Frihedsgraden, de skiftende arbejdstider og muligheden for at variere arbejdet i andre afdelinger får Steffen Winther til at blive.

Kan nemt blive en bange mus

Men Steffen har svært ved at acceptere, at han bliver nødt til at se sig over skulderen i sin fritid, blot fordi han er fængselsbetjent.

- Vi må acceptere vold inden for murene, men det kan ikke på nogen måde accepteres uden for murene. Det kan ikke passe, at jeg skal være en bange mus, fordi jeg er fængselsbetjent, siger Steffen Winther.

Er du en bange mus?

- Nej, men jeg har da en forståelse for, at man blive det.

Steffen har en kæreste, familie og venner, som han har følt sig nødsaget til at orientere om de trusler, han modtager på arbejdet.

- Jeg har da gjort min omgangskreds opmærksom på, at der er en dag kan holde nogen og vente derhjemme.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk