Fængselsbetjent dømt for kvælertag på kvindelig indsat

En fængselsbetjent blev tirsdag kendt skyldig i at have taget kvælertag på en kvindelig indsat.

Antalten ved Herstedvester i Albertslund vest for København er det fængsel i Danmark, hvor nogle af de hårdest kriminelle sidder. (© DR)

I et fyldt retslokale på Bredgade i København blev en fængselsbetjent fra Herstedvester tirsdag eftermiddag idømt 40 dages betinget fængsel for at have taget kvælertag på en kvindelig indsat.

Landsretsdommer Arne Brandt endelige ord faldt tydeligt tungt for den tiltalte, der ikke alene står over for en betinget fængselsstraf, men også med en afsked fra det arbejde, som han har haft det meste af sit voksenliv.

Kolleger og venner bag ham i det gamle, lille retslokale hang med hovederne, da dommen blev afsagt. De forlod stille lokalet, enkelte med tårer i øjnene.

Med straffen skærpede landsretten dommen fra byretten, der lød på 20 dages fængsel, og som fængselsbetjenten kort efter valgt af anke.

Tvunget den indsatte ned på sengen

Med tirsdagens dom er der sat punktum i en meget usædvanlig sag.

For selv om dommeren og domsmændene kun skulle votere i en halv time, før dommen faldt, så var der i den grad modstridende forklaringer i retten - og derudover er der ingen tekniske beviser, hvilket forsvarer Stine Gry Johannesen mener burde være grund nok til at frifinde betjenten.

- Jeg er uenig i dommen. Domsmændene har valgt at tillægge et af vidnernes forklaring afgørende vægt, selv om den ikke understøttes af nogen tekniske beviser overhovedet, siger hun til DR Nyheder efter dommen.

Råbt af betjenten

Den kvindelige indsatte og en anden kvindelig fængselsbetjent forklarede, at den tiltalte havde taget kvælergreb på den indsatte og tvunget hende ned på hendes seng.

Den kvindelige betjent stod enddog ved sin forklaring om, at den tiltalte havde trykket en pude mod den kvindelige indsattes ansigt, mens han skreg: - Du er færdig.

Episoden skete som del af en magtanvendelse, som udsprang af et ønske om at tage den indsattes lighter fra hende, da hun ikke må have den på sig af sikkerhedsmæssige grunde.

Den indsatte havde dog råbt af betjenten og spyttet på ham, inden situationen endte, som den gjorde, fortalte den unge kvinde i retten.

Mændene gav modstridende forklaring

Den kvindelige fængselsbetjent var til stede under episoden i observationscellen i anstalten sammen med to mandlige kolleger, som også afgav forklaring i retten.

Men en helt anden forklaring blevet givet af to mandlige fængselsbetjente. De mente blot, at den kvindelige indsatte, blev pacificeret med en hånd på armen og skulderen, og at alt gik som det skulle.

De to risiskerer muligvis suspension fra deres arbejde, da deres forklaring, som blev afgivet under ed, ikke blev vurderet som troværdig i af landsretten.

Har nægtet sig skyldig

Anklager i sagen, Niels Carstensen, er tilfreds med dommens udfald:

- Min påstand var en skærpelse, og det er det blevet, så anklagemyndigheden er tilfreds med dommen, siger han.

Den nu dømte betjent har hele tiden nægtet sig skyldig og har forklaret, at magtanvendelsen skete i overensstemmelse med reglerne.

På Anstalten ved Herstedvester sidder nogle af de hårdest kriminelle fanger i Danmark. Blandt andet Amagermanden og Peter Lundin.

Facebook
Twitter