Fængselsbetjente fjerner kamera fra uniformen i vrede

En episode med en indsat har kompliceret et pilotprojekt med kropskameraer i fængsler.

Forsøgsordning med kameraer på fængselsbetjente blev indført 'over night', mener Fængselsforbundet. (Foto: Martin Ballund © Scanpix)

De skulle øge fængselsbetjentenes sikkerhed efter flere voldsepisoder og trusler, men små kameraer på skjorten hos de ansatte i danske fængsler er nu genstand for en større konflikt.

Efter en episode i november mellem flere fængselsbetjente og en indsat i Vestre Fængsel, der skulle flyttes fra en celle til en sikringscelle, har fængselsbetjentene i Vestre Fængsel kollektivt valgt at boykotte forsøgsordningen med kropskameraer.

Det bekræfter Kriminalforsorgen.

- Der har kørt et pilotforsøg med kropskameraer i Vestre Fængsel og Køge Arrest. Forsøget har været frivilligt i pilotfasen. Forsøget er efter personalets ønske standset i Vestre Fængsel på baggrund af en konkret sag om magtanvendelse, siger sikkerhedschef Lars Rau Brysting.

Kriminalforsorgen vil ikke kommentere den konkrete episode, men ifølge DR Nyheders oplysninger er det fængselsbetjente i Vestre Fængsel, der i en presset situation tilbage i november benytter sig af magtanvendelse over for en indsat.

Personalets anvendelse af magt kan for eksempel ske ved brug af stave, håndjern, peberspray og tåregas.

Episoden bliver ligesom alle andre episoder om magtanvendelser i Kriminalforsorgen undersøgt, og i den forbindelse bliver det videomateriale inddraget, som en af fængselsbetjentenes kamera har optaget. Derefter opstår der tvivl om, hvordan optagelserne vil kunne blive brugt imod de involverede fængselsbetjente.

Episoden er efterfølgende blev anmeldt til politiet. Siden har der ikke været båret kropskamera i Vestre Fængsel.

- Forsøget fortsætter i Køge Arrest frem til 15. marts. Derefter evalueres det, og personalet oplevelser/erfaringer i Vestre Fængsel indgår naturligvis som et læringspunkt, siger Lars Rau Brysting.

Fængselsbetjente: Ordning indført 'over night'

Det var justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der i efteråret lancerede forsøgsordningen med kropskameraer som led i en større plan for at beskytte landets fængselsbetjente.

Forsøget har betydet, at fængselsbetjente i Køge Arrest og på en fløj i Vestre Fængsel frivilligt har kunnet tage kropskamera på.

Det er fængselsbetjentene selv, der skal aktivere kameraet, som ved tryk på en knap optager et minut tilbage i tid. Men forsøgsordningen gik altså galt efter blot få uger.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt. Det var for at øge sikkerheden de steder, hvor der var en høj risiko, når man går på arbejde, siger Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet.

Han retter dermed skylden på Kriminalforsorgen.

- Kriminalforsorgen har valgt at indføre ordningen 'over night' på en måde, så det nærmest måtte gå den her vej frem for at skabe reel tryghed for medarbejderne, siger Kim Østerbye.

'Forsøg har skabt større utryghed'

Kim Østerbye, kan man ikke sige, at det ligner, at dine medarbejdere ikke vil tages i at have banket en indsat?

- Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag. Det er ikke min opgave at vurdere. Men det er rigtig ærgerligt, for ordningen kan også være med til at frikende os, hvis vi bliver beskyldt for noget. Det er klart, at vi ikke kan have et værktøj, der ikke også kan bruges imod os. Vi skal også tåle at blive set over skulderen.

Hvis dine medlemmer boykotter at have kamera på, kan I vel netop ikke tåle at blive set over skulderen?

- Jeg tror, det handler om, at betjentene føler sig dårligt behandlet. At de ikke har været klar over, hvad de kunne komme ud for. Så når det her forsøg har skabt større utryghed, så kan jeg godt forstå, de har svært ved at tage kamera på, siger Kim Østerbye.

Politiet optager også fra uniformen

I dansk politi har man i flere år brugt kropskameraer på politiuniformen eksempelvis ved aktioner på Christiania.

Her er optagelserne også flere gange blevet brugt i undersøgelser hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed, der behandler klager over politibetjente.

I Justitsministeriet afventer man en kommende evaluering af pilotprojektet og ønsker ikke at kommentere sagen.

Fængselsbetjentenes tillidsrepræsentant i Vestre Fængsel ønsker heller ikke at kommentere sagen.

FacebookTwitter