Fængsler bruges som sociale skraldespande

Landets fængsler fyldes i stigende omfang af psykisk syge, stofmisbrugere og unge, utilpassede indvandrere. Ifølge dagbladet Information får det nu Kriminalforsorgen til at indlede en undersøgelse af problemets omfang.

Bag fængslets mure gemems mange af samfundets problemer af vejen. (© DR)

Landets fængsler fyldes i stigende omfang af psykisk syge,

stofmisbrugere
og unge, utilpassede indvandrere. Alle med problemer, som burde være løst andre steder end i fængselsvæsenet, mener en række eksperter og repræsentanter for mennesker i systemet.

Ifølge dagbladet Information får det nu

Kriminalforsorgen
til at indlede en undersøgelse af problemets omfang.

Kriminelle unge i varetægt

Psykisk syge og unge under 18 år, der er havnet på den forkerte side af loven, hører til i gruppen, der slet ikke burde komme i berøring med de danske fængsler.

Men i 2006 røg 122 ud af 269 kriminelle unge i varetægt i et arresthus, mens 23 psykisk syge kriminelle i starten af august 2007 ventede på sengeplads hos tre forskellige retspsykiatriske afdelinger.

Med såvel unge kriminelle som psykisk syge indsatte i de danske fængsler tegner der sig et billede af et fængselsvæsen, der er begyndt at fungere som samfundets sociale skraldespand.

Falliterklæring for systemet

- Når det kommer dertil, at man ikke har andre muligheder end at sætte unge kriminelle og psykisk syge i fængsler eller

arresthuse
, er det jo en falliterklæring for systemet. Der burde være andre muligheder for de her grupper, siger Annika Snare, som er strafferetsekspert og
kriminolog
på Københavns Universitet, til Information.

Hun mener, at der er brug for flere ressourcer til distriktspsykiatrien og ungdomsinstitutionerne.

Facebook
Twitter